Διευκρινίσεις για τις μετεγγραφές

Διευκρινίσεις δίνει ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μέσω του Αθήνα 9.84, μετά την πρωινή παρέμβαση του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών. Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η έκκληση του προς τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων να μην εκμεταλλευθούν την δικαστική απόφαση αφορά τα υπόλοιπα ΑΕΙ και όχι τα προσφεύγοντα στην Δικαιοσύνη, δηλαδή τις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου

Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές:

Δημοσιογράφος: Η δήλωσή σας, να μην εφαρμοστεί ακόμα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκαλεί έκπληξη...

Α. Μπαλτάς: «Είναι παρεξήγηση. Στο δικαστήριο εκδικάστηκε η προσφυγή των αρχιτεκτόνων. Το υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή αυτή, για λόγους ισονομίας, ενώ αναγνώριζε πλήρως το δίκιο... Η απόφαση αυτή αφορά μόνο την προσφυγή αυτή καθ' εαυτή. Δεν υποχρεούνται, αυτομάτως, να εφαρμόσουν κάτι ανάλογο τα υπόλοιπα ΑΕΙ. Ζήτησα λοιπόν από τα υπόλοιπα ΑΕΙ να συνεχίσουν -όπως έκαναν-, να εφαρμόζουν τον προηγούμενο νόμο. Ήδη μίλησα με τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου και του πανεπιστημίου Αθηνών και μου είπαν ότι προχωρούν κανονικά στις εγγραφές, όπως ίσχυε ο νόμος προηγουμένως...
Ενδέχεται (σ.σ. κάποια ιδρύματα να προσφύγουν επίσης στο ΣτΕ), έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά τους παρακαλώ -αν μπορεί να επιτραπεί αυτή η έκφραση-, να μην προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα, σε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων...».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις μετεγγραφές. Ο νόμος που ετοιμάζαμε -πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ-, είναι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Και εμείς θα περιορίζαμε τις μετεγγραφές στο νόμιμο 10%, με πολύ αυστηρά κοινωνικά και κριτήρια υγείας, αλλά μας πρόλαβε το ΣτΕ και αυτή η απόφαση δημιουργεί αυτή την αναστάτωση στις δύο αρχιτεκτονικές σχολές».

* Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια:

«Μην τα μπλέξουμε όλα, είναι τελείως διαφορετικά τα φαινόμενα. Η ατμόσφαιρα συνολικότερα στην Παιδεία δεν έχει σχέση με τις καταλήψεις. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Βεβαίως οι καταλήψεις δημιουργούν προβλήματα στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχουν σχέση οι καταλήψεις με την ατμόσφαιρα του πανεπιστημίου γενικά».

Δημοσιογράφος: Είστε κατά των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά...

Α. Μπαλτάς: «Είμαστε κατά για λόγους αρχής. Αναγνωρίζουμε την υπάρχουσα κατάσταση, δεν κάνουμε καμία οριζόντια ρύθμιση σε σχέση με τα δίδακτρα. Αυτά θα τα δείτε σύντομα στο νομοσχέδιο που θα βγάλουμε μετά το Πάσχα».

Keywords
Τυχαία Θέματα