Διευκολύνσεις από την Κυβέρνηση και υποσχετικές από τους Άραβες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:20

Του Βασίλη Γεώργα

Η Κυβέρνηση στρώνει το δρόμο με διευκολύνσεις, και οι Άραβες υπόσχονται επενδύσεις. Η νέα συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης με αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπό τον υπουργό Επικρατρίας της χώρας Soultan Al Jabe επιβεβαίωσε το –θεωρητικό προς το παρόν- ενδιαφέρον των ΗΑΕ

να υλοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι τομείς που έδειξαν να παρακολουθούν με προσοχή είναι τα ξενοδοχεία και η αξιοποίηση ακινήτων σε ότι αφορά στον τουριστικό κλάδο, το φυσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας, και η εκμετάλλευση μαρίνων ελλιμενισμού, ενώ δήλωσαν «παρόντες» και στις μελλοντικές προκηρύξεις των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης ο Soultan Al Jaber εξέφρασε την άποψη πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και η συγκυρία είναι θετική για επενδύσεις στη χώρα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν τα θέματα διευκόλυνσης και προστασίας των επενδύσεων και της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Η συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης το προσχέδιο για τη συμφωνία αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα τις πόρτες του ΥΠΑΝ πέρασε και ο ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τον Σκορπιό με μακροχρόνια μίσθωση. Ο εκπρόσωπος του ρώσου επιχειρηματία που πλούτισε με την χρηματιστηριακή «αξιοποίηση» της κρατικής εταιρείας λιπασμάτων Uralkali, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το ενδιαφέρον του Rybolovlev επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων και στο real estate.

Keywords
Τυχαία Θέματα