Δίχασε αλλά και ένωσε η Τραπεζική Ένωση

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης με ενιαίο επόπτη εντός της Ε.Ε. μπήκαν στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών στο σημερινό Ecofin στη Λευκωσία. Κριτική και διαφωνία υπήρξαν κυρίως ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου αλλά και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αυτό. Φωτεινό σημείο των διαπραγματεύσεων, η αισιοδοξία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών πως θα επιτευχθεί συμβιβασμός με τη Γερμανία.

Barnier: Ρεαλιστικό και απαραίτητο το χρονοδιάγραμμά
μου

Η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ενεργοποίησή του το 2013 είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Ε.Ε. για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, Michel Barnier και αναγνώρισε πως η πρότασή του για το νέο φορέα πρέπει να δίνει απάντηση στις ανησυχίες μελών που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, όπως η Σουηδία, για τα δικαιώματα ψηφοφορίας.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, ο Barnier είπε πως "το χρονικό διάστημα είναι σύντομο και πως η πρότασή του δέχθηκε κριτική", ωστόσο ο ίδιος θεωρεί πως το χρονοδιάγραμμα είναι "ρεαλιστικό και απαραίτητο".

Τόσο ο Barnier, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio -που συμμετείχε στην ίδια συνέντευξη Τύπου έσπευσαν να τονίσουν πως μένει να γίνουν νομικές παρεμβάσεις που θα τροποποιήσουν τους κανόνες που απαγορεύουν στα μη μέλη της Ευρωζώνης να έχουν δικαίωμα ψήφου για τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ο Constancio σημείωσε εξάλλου πως προηγουμένως δεν υπήρχε πρόθεση ο, ανώριμος ακόμη, εποπτικός φορέας της ΕΚΤ να επιβλέπει κάθε μία από τις 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης σε ημερήσια βάση, αλλά πως ο νεός φορέας θα πρέπει να έχει τη νομική κάλυψη για να το κάνει. Αυτό είναι ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί κατά τις διαδικασίες προετοιμασίας του νέου επόπτη.

Ο Schaeuble δεν θέλει η ΕΚΤ να έχει τον τελικό λόγο στην εποπτεία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, αντιτίθεται στο σχέδιο να λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις σε θέματα εποπτείας από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Επιθυμεί αντίθετα πλήρη διαχωρισμό των ρόλων νομισματικής πολιτικής και τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, πρόσθεσε η πηγή.

ΕΚΤ πρέπει να έχει σημαντική συμμετοχή στο θέμα της εποπτείας, αλλά αυτή δεν μπορεί να εμπλέκει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας ή να επηρεάζει την ανεξαρτησία της", δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. "Εχω, για παράδειγμα, σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν να λαμβάνεται η τελική απόφαση από το δ.σ. της ΕΚΤ", διευκρίνισε.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μία πρόταση που παραχωρεί στην ΕΚΤ αρμοδιότητες "αστυνόμευσης" περισσότερων από 6.000 τραπεζών στην Ευρωζώνη, ως πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης. Βάσει της πρότασης, τα καθήκοντα της ΕΚΤ στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής θα διαχωριστούν από το ρόλο εποπτείας που θα ασκεί μέσω της σύ
Keywords
Τυχαία Θέματα