Διαβούλευση-εξπρές για τα προαπαιτούμενα

Σαρωτικές ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή. Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς -μεταξύ των άλλων- αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης ενοικίων (στο 14% ο χαμηλός και στο 35% ο υψηλός), ενώ ταυτόχρονα καταργείται το μέτρο της εκχώρησης στην

εφορία των ανείσπρακτων ενοικίων.

Στο μεταξύ, από το τρέχον έτος, στον ΕΝΦΙΑ εντάσσονται όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα κτίρια σε παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς και όλα τα διατηρητέα κτίρια -ακόμη και αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία- ανεξαρτήτως χρόνου οικοδόμησης.

Την ίδια ώρα, στις 60 από 100, μειώνονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ για την εξόφλησή τους θα προσμετρώνται η συνολική περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις των οφειλετών.

Εκτός ρύθμισης βγαίνουν όσοι έχουν αφήσει απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Στις 30 ημέρες από 90 μειώνεται ο χρόνος διευθέτησης απλήρωτων δόσεων.

Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.

Την βεβαιότητά του ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς πρόβλημα εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο. Όπως είπε "το νομοσχέδιο δεν αιφνιδιάζει καθώς το περιεχόμενο ήταν γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τις θέσεις του και ο πολίτης ήξερε τι ψήφιζε".

Keywords
Τυχαία Θέματα