Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης

Σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία, με διαστάσεις επιδημίας, εξελίσσεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Γενετικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη έκρηξη του προβλήματος. Σήμερα κάθε πρόβλεψη για την εξάπλωση του Σ.Δ. έχει καταρριφθεί.

Σύμφωνα με την IDF, ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. ανέρχεται στα 382 εκατομ., ενώ τεράστιος ποσοτικά είναι και ο πληθυσμός που παραμένει ακόμη μη καταγεγραμμένος, αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο διαβήτης Τύπου 2 συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων των ατόμων με διαβήτη παγκόσμια και κυρίως οφείλεται σε υπερβάλλον σωματικό βάρος και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ρύθμιση του διαβήτη και στην Ελλάδα αποτελεί πρόκληση, καθώς το 54% των ατόμων με Σ.Δ.τ2 θεωρούνται αρρύθμιστα.

Η μη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί, μεταξύ άλλων, την 1η αιτία παγκόσμια για μη τραυματικούς ακρωτηριασμούς, την 1η αιτία νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και την 1η αιτία τύφλωσης.

Οι ασθενείς παραμένουν αρρύθμιστοι για πολλούς λόγους, πρωτίστως, όμως, επειδή αδυνατούν να κατανοήσουν την αξία του αυτοελέγχου και της αυτορύθμισης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης των διαβητικών επιπλοκών.

Ο διαβήτης μπορεί να γίνει φίλος και σύμμαχος μας. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα θέλει να περάσει η Πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, Αθανασία Καρούνου σε όλους τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Η κα Καρούνου μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και την Έλενα Μπρέγιαννη αναφέρθηκε στην κα Έλεν Μαντζουράνη, η οποία, εφαρμόζοντας στην πράξη, εδώ και 35 χρόνια, τις βασικές αρχές αυτοδιαχείρισης του σακχαρώδους διαβήτη κατάφερε, στις 30.5.14, να γιορτάσει τα 100α της γενέθλια, «εμπνέοντας, ως πρότυπο ζωής, το κοινωνικό σύνολο».

Keywords
Τυχαία Θέματα