Διαψεύδουν το τελεσίγραφο

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν έως σήμερα στις 05:00 και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα χθες, το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή

στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν έως τις 05.00 από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός -τον οποίο δεν κατονόμασε- στο αρχηγείο του στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε: «αυτά είναι ανοησίες».

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Τη «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όπως τη χαρακτηρίζουν, από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Παράλληλα κάλεσαν τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων στη χώρα του και επανέλαβε σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος.
Οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν επίσης ότι αν η Ρωσία δεν λάβει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων Ρώσων πολιτών και θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

Σύσκεψη ανώτατου επίπεδου συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να εξεταστούν τα δεδομένα της κρίσης στην Ουκρανία. Στη σύσκεψη κορυφής κλήθηκαν ανώτατοι στρατιωτικοί και σύμβουλοι εθνικήςασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Aμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.

Σήμερα το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί κατεπείγουσες διαβουλεύσεις κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας στη βάση του Άρθρου 4, που ενεργοποιείται εφόσον οποιοδήποτε κράτος-μέλος κρίνει ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία ή ασφάλειά του.

Επίσης εντός της ημέρας στη Μαδρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η κρίση στην Ουκρανία θα απασχολήσει την έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κιέβο έχει θέσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης. Ταυτόχρονα απέναντι στον παράλληλο κίνδυνο της χρεοκοπίας ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.

Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωζώνη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ταραχή στις ευρωαγορές φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις. Εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, το προθεσμιακό συμβόλαιο για την τιμή του πετρελαίου έκλεισε στα 104,92 δολάρια το βαρέλι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα