Διαπραγμάτευση για την «μαύρη» τρύπα στα ταμεία

«Εθνική μάχη» χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας την σημερινή κρίσιμη διαπραγματευτική συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Στο επίκεντρο της προγραμματισμένης για τις 4 το απόγευμα συνάντησης θα βρεθούν τα μετρά που προωθεί το υπουργείο για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο να αποφευχθούν νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου επικαλούμενα την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης, αποφεύγουν επιμελώς να αποκαλύψουν αν υπάρχει σχέδιο δεύτερης
γραμμής στην περίπτωση που η τρόικα δεν δεχθεί τα ελληνικά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό που θα παρουσιάσουν οι αρμόδιοι στους εκπροσώπους των δανειστών μας:

-Από αύριο Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία αυτόματης διασταύρωσης ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων. Όπως εκτιμάται από το μέτρο θα εισπραχθούν μεσοπρόθεσμα 350 εκ. ευρώ.

-Από την 1η Δεκεμβρίου θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου και οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, στα οποία θα υπάρξουν περικοπές της τάξεως του 30%. Εξοικονόμηση από την εφαρμογή του μέτρου των έλεγχων 70 εκατ. ευρώ

-Κατασχέσεις- εξπρές για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μεσοπρόθεσμα, θα σταλούν τουλάχιστον 200.000 ειδοποιήσεις από το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών με προοπτική εξασφάλισης 200 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017.

-Πάγωμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο την συγκέντρωση οφειλών που σήμερα υπολογίζονται στα 500 εκ. ευρώ.

-80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.

-15 εκατ. εξοικονόμηση από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα