Διάλεξη στη μνήμη του Μανόλη Χατζηδάκη

Τον διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), τιμά το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών -του οποίου υπήρξε και ιδρυτής-, με την ετήσια επιστημονική διάλεξη να είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, ώρα 7 μμ., στο Μέγαρο της Ακαδημίας

Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα), θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σοφία Καλοπίση-Βέρτη με θέμα «Προσεγγίζοντας τη μνημειακή τέχνη του 13ου αιώνα στην Ελλάδα: Μνημεία, πρόσωπα, ιδεολογία».

Από την εποχή του ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, ο οποίος έδωσε την πρώτη μεγάλη ώθηση στη μελέτη της τέχνης του 13ου αιώνα, η έρευνα των προβλημάτων που παρουσιάζει η μνημειακή ζωγραφική της εποχής αυτής έχει προχωρήσει πολύ. Η δημοσίευση έκτοτε πολυάριθμων άγνωστων στην έρευνα μνημείων απαιτεί μια επαναπροσέγγιση της μνημειακής ζωγραφικής της εποχής.

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους που πήραν μέρος στην Δ΄ Σταυροφορία (1204), ο κατακερματισμός της αυτοκρατορίας, η στενή επαφή με τους Φράγκους και τον πολιτισμό τους είχαν αντίκτυπο στην τέχνη των κατακτημένων περιοχών. Παράλληλα η δημιουργία ανεξάρτητων ηγεμονιών σε ελληνικό έδαφος (π. χ. ανεξάρτητο κράτος Ηπείρου) οδήγησε στην άνθηση της τέχνης και στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ιδεολογίας εκ μέρους των τοπικών ηγεμόνων που αποσκοπούσαν στην ανακατάληψη της χαμένης πρωτεύουσας.

Μια νέα εποχή εγκαινιάζεται μετά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο το 1261. Οι προσπάθειές του να ανασυστήσει την αυτοκρατορία και η διαμόρφωση μιας νέας αυτοκρατορικής ιδεολογίας αποτυπώνονται στα μνημεία της εποχής. Ποιες είναι οι νέες τάσεις στη βυζαντινή τέχνη του ελλαδικού χώρου, σε ποιο βαθμό ανιχνεύεται η επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό των Φράγκων κατακτητών, διαπιστώνονται αλληλοεπιδράσεις ή αντιδράσεις; Ποιοι είναι οι δωρητές των μνημείων και τι γνωρίζουμε για τους ζωγράφους και τα εργαστήρια της εποχής; Απαντήσεις στα παραπάνω θέματα και ερωτήματα, μεταξύ άλλων, θα επιδιωχτεί να δοθούν στη διάλεξη της 12ης Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα