Διαδικτυακά και προεκλογικά

Ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη μίνι έρευνα του Αθήνα 9.84 σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία μέσω των social media.

Η έρευνα που επιμελήθηκαν η Ελευθερία Κουμάντου, η Τζίνα Μοσχολιού, η Αγγελική Πανταλέων και η Λουκία Σανιδά, παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα».

Για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση του Facebook και του Twitter,

αλλά και για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν για τους υποψηφίους μίλησε σήμερα στον Αθήνα 984, στο πλαίσιο της έρευνας για τα social media, ο  επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης.

Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Βαρδουλάκη, είναι η παραμόρφωση της πραγματικότητας.

«Είναι μεγάλη η δυναμική των Social Media κι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, πέρα απ' το γεγονός ότι έχει χαμηλό κόστος, έχει και απεριόριστη δυναμική, υπό την έννοια ότι μετά από μεγάλο διάστημα, εάν γίνεται έξυπνη χρήση, μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλο κοινό με το οποίο επικοινωνούμε. Και λόγω της διαδραστικότητας, η επικοινωνία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή και αποτελεσματική. Από την άλλη έχει πάρα πολλούς κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορείς να μπλέξεις με κάποιον που είναι μπελάς, μπορεί να έχεις καθημερινή αντιπαράθεση γι' αυτά που λες, μπορεί να δεχτείς επιθέσεις, ακόμη και ανοίκειες και να σε εμπλέξουν σε συζητήσεις, που δεν θέλεις να εμπλακείς».

Ο κ. Βαρδουλάκης μας μίλησε και για τις καμπάνιες που χαρακτηρίζονται rival καμπάνιες και κατά την κρίση του πρόκειται να κυριαρχήσουν, ως αποτελεσματικότερες.

«Όσο διευρύνεται η χρήση του διαδικτύου και όσο τα νέα μέσα μπαίνουν περισσότερο στη ζωή μας, μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας θα γίνεται μέσα από τα  Social Media. Είναι μία αναπόφευκτη εξέλιξη και θα γίνεται εντονότερο όσο περνά ο χρόνος. Πιστεύω πολύ σύντομα αυτό το είδος των εκστρατειών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από τα ορθόδοξα διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία επειδή είναι υπογρεγραμμένα κι έχουν τη σφραγίδα ενός κόμματος, αντιμετωπίζονται με ένα σχετικό σκεπτικισμό. Ενώ κάτι που διακινείται rival μέσα διαδικτύου μπορεί να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξήγησε στον Αθήνα 9.84 ποια θεωρείται καλή παρουσία ενός υποψηφίου στα Social Media. Γιατί σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν έχει καμία σημασία, εάν κάποιος έχει 5000 φίλους στο Facebook ή δεκάδες χιλιάδες followers στο Twitter. Άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της καλής παρουσίας στα social media.

«Ένας υποψήφιος που εμφανίζεται στα social media με την ανακήρυξη της προεκλογικής περιόδου κι εξαφανίζεται μετά τη μέρα της κάλπης είναι πολύ κακό παράδειγμα, γιατί θα δυσαρεστήσει πολύ κόσμο που τον
ακολούθησε, τον παρακολούθησε και μετά τον είδε να εξαφανίζεται, οπότε κατάλαβε ότι το έκανε ευκαιριακά. Άλλο κακό παράδειγμα είναι ένας υποψήφιος που έχει το προφίλ του πολύ φιλικού, ομιλητικού και ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του, αλλά στα social media να λειτουργεί ως γραφείο τύπου και να ανεβάζει μόνο
δελ
Keywords
Τυχαία Θέματα