Δέσμευση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ δεσμεύθηκε σήμερα να τηρήσει σκληρή στάση στο πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό διαπραγμάτευση, διορίζοντας τον αναπληρωτή του αρμόδιο για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα περιορίζει την ισχύ των πολυεθνικών εταιρειών. Η προστασία των επενδύσεων έχει αναχθεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μεγαλύτερη

συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ευρωβουλευτές έχουν επισημάνει ότι θα απορρίψουν μια πρόταση που θα περιλαμβάνει ρήτρα η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύουν μια κυβέρνηση που θεωρούν ότι παραβιάζει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών προειδοποιούν ότι ο μηχανισμός επίλυσης των διαφορών θα επιτρέπει στις πολυεθνικές να τρομοκρατούν τις 28 κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για να κάνουν ό,τι επιθυμούν, ανεξάρτητα από την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία.

Ο Γιούνκερ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής του Φρανς Τίμερμανς θα έχει τον τελευταίο λόγο για τη ρήτρα αυτή και όχι ο νέος ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, που θεωρείται ότι είναι πιο διαλλακτικός.

«Δεν θα υπάρξει ρήτρα για τις διαφορές επενδυτών-κρατών, αν ο Φρανς δεν συμφωνήσει», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν έναν έβδομο γύρο συνομιλιών στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό τον μήνα και ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία τον επόμενο χρόνο. Όμως οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας των επενδυτών έχουν παγώσει ωσότου λάβει μια απόφαση σχετικά με το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα