Δέσμευση για νέα μέτρα

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναλαμβάνει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα, δήλωσε ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι απαντώντας στα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε μάλιστα ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ,

μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για τις αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων αναμένεται να κινηθεί προς το μέγεθος που είχε αρχές του 2012. Αυτό φέρεται να είχε προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters.

"Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να επεκτείνεται, ενώ άλλων κεντρικών τραπεζών θα αρχίσει να συρρικνώνεται το επόμενο διάστημα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Draghi υπογράμμισε ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. υπογράφουν την εισαγωγική δήλωση στην οποία σημειώνεται ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστούν περαιτέρω κίνδυνοι υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του.

Σημείωσε μάλιστα ότι η εισαγωγή δήλωση περιλαμβάνει μια νέα πρόταση που αναφέρει ότι "το Δ.Σ. ανέθεσε στο προσωπικό της ΕΚΤ και τις σχετικές επιτροπές του Ευρωσυστήματος να διασφαλίσουν την έγκαιρη προετοιμασία των περαιτέρω μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν, αν χρειαστεί".

Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής της μόνο εφόσον υπάρχουν σοβαροί λόγοι. "Αυτό περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις: τα μέτρα που έχουμε ήδη δρομολογήσει δεν είναι αρκετά και το outlook για το πληθωρισμό επιδεινωθεί", ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή "το Δ.Σ. ομόφωνα δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του".

"Είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες, συμβαίνει παντού, στην Ιαπωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, είναι λογικό", δήλωσε ο Draghi. "Η καλύτερη απάντηση είναι το εισαγωγικό σημείωμα που περιλαμβάνει τη πρόβλεψη για περαιτέρω δράση και έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δ.Σ. ", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας δεν υπάρχει χάσμα Βορρά - Νότου, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη είναι ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα