Δέσμευση για μικρότερο «χαράτσι»

Μικρότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από 1-1-2014 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο του τρόπου είσπραξης του φόρου. «Μιλήσαμε για μικρότερη επιβάρυνση και είπαμε ότι, αυτός θα είναι από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Φέτος θα επιβαρύνουμε

λιγότερο απ' ό,τι πέρσι. Το αν θα εισπραχθεί ο φόρος από τη ΔΕΗ, το συζητάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Ακόμη, δήλωσε πως αναγνωρίζεται από όλους η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και τόνισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για την δόση, δεν υπάρχει αδιέξοδο».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως τα μέτρα λιτότητας δεν είναι αυτοσκοπός και πρόσθεσε πως το μνημόνιο πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα ανάπτυξης και συνοχής, με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους.

Για την ανεργία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μεταφορά πόρων από άλλα Ταμεία σε πρόγραμμα για την καταπολέμησή της, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το Δημόσιο τόνισε πως «στόχος είναι να επικρατήσει λειτουργικότητα και αξιοσύνη στο Δημόσιο».

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του ο ανασχηματισμός.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που συζητήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός είπε: «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να διατηρούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με τη Ρωσία για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας όπως η Συρία, ή διεθνείς προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και η κλιματική μεταβολή. Χρειάζεται πραγματιστική προσέγγιση. Κατά την άποψη πολλών κρατών-μελών η διευκόλυνση ή η απελευθέρωση θεωρήσεων για τους Ρώσους, πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα - θα ωφελήσει άμεσα τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Έχουμε ουσιαστικά εμφύλια σύρραξη με διαρκή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Ανταλλάξαμε απόψεις για μεγαλύτερη βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση και οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Ιρλανδία την επόμενη Παρασκευή. Μας ακουμπά ως χώρα και από την άποψη των μεταναστευτικών ροών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την συν/ξη τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του οτι «επαναλαμβάνει τα γνωστά ευχολόγια για την ανάπτυξη, ενώ στηρίζει με εμμονή την ακραία λιτότητα, υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας, εννοώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με 400 ευρώ το μήνα».

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζει πως εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό το ειδικό τέλος ακινήτων να παραμείνει μέσω της ΔΕΗ, ως το τέλος του 2013 και ο ενιαίος φόρος να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, εξηγώντας πως έτσι θα έχουμε και το χρόνο προετοιμασίας του μηχανισμού είσπραξης των φόρων, αλλά και τα έσοδα από το τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα