Δέσμευση G20 στην ανάπτυξη και σταθερότητα

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) επεδίωξαν τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στο Λος Κάμπος του Μεξικού, να αποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη προς την παγκόσμια οικονομία δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα πράξουν τα πάντα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας, με έμφαση στην Ευρώπη, εν μέσω μίας δύσκολης συγκυρίας, καθώς οι αγορές, ανακουφισμένες αρχικά από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, στη συνέχεια έβαλαν και πάλι στο στόχαστρο την Ισπανία.

Αντιμέτωποι με την επιστροφή της νευρικότητας στις αγορές, οι ηγέτες

των χωρών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην Ομάδα των 20 δήλωσαν έτοιμοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας" της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του Λος Κάμπος.

Πολλές χώρες ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχουν πεισθεί και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους των Ευρωπαίων. Οι ηγέτες των αναδυομένων οικονομιών της ομάδς BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αμβλύνουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έδωσε ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι η G 20 θα υποστηρίξει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, πράγμα που θα αποτυπωθεί στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες της G 20 δέχονται επί σειρά συνόδων κορυφής την πίεση των εταίρων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψιν από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, η οποία απειλεί και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους για συνομιλίες μετά το χθεσινό δείπνο για μία αποτίμηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η συνάντηση αναβλήθηκε τελικά και μετατέθηκε για σήμερα.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να τονίσουν ότι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

"Ειλικρινά, δεν βρισκόμαστε εδώ για να δεχθούμε μαθήματα δημοκρατίας ή οικονομικής διαχείρισης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι "άλλωστε, οι χώρες της G20 δεν είναι όλες δημοκρατίες".

"Δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα στον κόσμο", δήλωσε ο Χέρμα βαν Ρομπάι.

Οι αναδυόμενες χώρες δηλώνουν ανοικτά ότι κατ΄αρχάς είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων να διευθετήσουν τα προβλήματά τους. Οταν τούς ζητήθηκε να ανακοινώσουν τα ποσά συνεισφοράς τους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση των
Keywords
Τυχαία Θέματα