«Δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές αλλαγές»

Την αδήριτη ανάγκη της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος τόνισε εκ νέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα των ημερών τόνισε «Οι απαιτούμενες αλλαγές δεν θα προέλθουν από κάποιον σωτήρα, δεν θα τις φέρει
καμία μαγική συνταγή, ούτε η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας, φορείς των αλλαγών είναι τα κόμματα, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας». Επανέλαβε ότι οι ιστορικές περιστάσεις και οι ευθύνες για την πορεία της χώρας υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές. Ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος στην εθνική συνεννόηση αναμένοντας από τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Κατά πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για την απογευματινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, η οποία, όπως είπε, είχε αποκλειστικό θέμα το ελληνικό ζήτημα, ειδικότερα την επέκταση της δανειοδότησης της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία σύγκλησης της τηλεδιάσκεψης ανήκε στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ασκεί πιέσεις για να κλείσει το συνολικό πακέτο στη Σύνοδο του Ιουνίου και να μην παραπεμφθεί για το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το ύψος του ποσού της νέας δανειοδότησης, ούτε αν θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας.
Σε ό,τι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση του αφορολογήτου, ούτε στην εξίσωση του φόρου στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και ότι ως αντιστάθμισμα μελετάται η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης κλιμακωτά ανά εισόδημα και για κάποια χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χρονικός ορίζοντας  Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών έλαβε την προηγούμενη Δευτέρα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιντνερ, στην οποία του εξήγησε τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες, που υπάρχουν στην παρούσα φάση στην ευρωζώνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα