«Ακόμη σε χάος η Ουκρανία»

Τυχόν επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση θα έχει συνέπειες από μέρους της Μόσχας διαμήνυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και κατήγγειλε ότι τα γεγονότα στο Κίεβο αποτελούσαν πραξικόπημα, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση στερείται νομιμοποίησης. Εξάλλου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τα στρατιωτικά γυμνάσια των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να τερματιστούν την Παρασκευή 7η Μαρτίου, κίνηση που κρίνεται ως

σχεδιασμένη για να διασκεδαστούν οι δυτικές ανησυχίες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ανατραπείς Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, δεν έχει πολιτικό μέλλον όπως έχει τονίσει στον ίδιο και πρόσθεσε ότι η επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο είναι ευπρόσδεκτη στη Μόσχα όποτε το επιθυμήσει.

Οι απειλές της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές και δεν θα μεταβάλλουν τη θέση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε από τυην πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την Τύνιδα. Κατηγόρησε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ ότι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.

Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων —υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων— για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ουκρανός αξιωματικός.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα