«Δε θα προχωρήσουμε σε πολιτικές λιτότητας»

Για τις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και αφορούν μεταξύ άλλων την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγύης, Θεανώ Φωτίου.Απάντησε στο ενδεχόμενο τρύπας στο πρωτόγεννες πλεόνασμα του 2014 ενώ αναφέρθηκε και στα λεγόμενα Βαρουφάκη, ότι κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες θα "παγώσουν".


Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγύης, Θεανώ Φωτίου,

μεταξύ άλλων είπε:

Για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Θ.Φ.: Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον και τις απόψεις των φορέων και τις απόψεις των κομμάτων και έχουμε και νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες ανήγγειλα στη Βουλή και ήδη έχουμε και την αλλαγή ενός άρθρου για την συνέργεια των δράσεων αυτών, με ότι άλλο πρόγραμμα υπάρχει, προηγούμενο, είτε συγχρηματοδοτούμενο είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια. (...) Έχουμε κάνει κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές και για να εκφράσουμε όλη την συναίνεση αυτών των προτάσεων της Βουλής, αφού και τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς συμφωνούσαν. (...) Τις πρώτες σαράντα μέρες φέραμε τα τρία πρώτα, άμεσα μέτρα, τα οποία τα κοστολογήσαμε σε 203 εκατομμύρια, σαν μια πρώτη κίνηση, μια μικρή ανάσα που ελπίζουμε να πάρει ο λαός μας για εννιά μήνες.

Δημοσιογράφος: Έχετε κάποια πρόβλεψη για το πότε θα ακολουθήσουν τα άλλα, τα πιο φιλόδοξα;

Θ.Φ.: Δεν ξέρω αν είναι φιλόδοξα περισσότερο ή λιγότερο. Αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφορούν τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, όπως ακριβώς τα προέβλεπε η Θεσσαλονίκη. Όμως εκείνο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι αυτά τα μέτρα, τα πρώτα βήματα που λέμε εμείς, και να ακολουθούνται από άλλα και να διευρύνονται τα ίδια τα μέτρα. Εμείς αυτά τα μέτρα τα προϋπολογίζουμε για εννιά μήνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα δηλώσουν οι ωφελούμενοι και πότε θα βγει τελικά ποιοι είναι πράγματι δικαιούχοι, εμείς υποσχεθήκαμε εννέα μήνες να είναι το πρόγραμμα, εννέα μήνες θα είναι για το 2015.

Σε άλλο σημείο είπε: Πρέπει να πούμε ότι το μεγάλο όφελος είναι ότι η Ευρώπη, για πρώτη φορά αναγνωρίζει, τύποις και ουσίας, αφού είναι μέσα στα κείμενά της, την ανθρωπιστική κρίση. (...) Καταλαβαίνω λοιπόν ότι αυτή είναι μία κεντρική και απαράβατη γραμμή. Όταν λέω λοιπόν θα διευρύνονται, εννοώ ότι ελπίζουμε ότι θα μπορούμε σιγά σιγά να έχουμε και περισσότερους πόρους. (...) Ήδη ο κύριος Ξανθός, από το υπουργείο υγείας, προετοιμάζεται για το δεύτερο βήμα, ήδη έχει φέρει αρκετά πράγματα ως τροπολογία σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο και βεβαίως και το υπουργείο μεταφορών και δικτύων για τη δωρεάν μετακίνηση. Αντίστοιχα θα έχουμε, ο κύριος Στρατούλης έχει ετοιμάσει την ιστορία για το 13ο μισθό για τους συνταξιούχους εννοώ, για το Δεκέμβρη και η εξίσωση φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης είναι και αυτή μέσα στα επόμενα μέτρα, εφόσον ξέρετε και βλέπετε ότι θα προχωρήσουμε στην πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων, σαν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. (...) Όλοι οι υπουργοί συνεργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί μας, γι αυτό ευελπιστώ και ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που πρέπει να εκδοθεί για μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, για να μπορεί να εφαρμοστεί, του πρώτου αυτού νόμου, ότι θα είναι αρκετά γρήγορη.

Δημοσιογράφος: Ακούμε ότι διαπιστώνεται μια τρύπα στο πρωτόγεννες πλεόνασμα του 2014, αυτό σημαίνει ότι θα μας ζητήσουν μέτρα.

Θ.Φ.: Αν είναι όντως αυτή η τρύπα. Θυμάστε ότι τα κλιμάκια στο παρελθόν βλέπανε τρύπες, μετά δε βλέπανε, μετά βλέπανε και πλεονάσματα. Είναι μία ιστορία που φοβάμαι ότι παίρνει μέρος στο επικοινωνιακό κομμάτι των διαπραγματεύσεων και όχι στο πραγματικό.

Δημοσιογράφος: Είναι εντελώς κόκκινη γραμμή σας ότι κανένα μέτρο που να είναι υφεσιακό δε θα πάρετε;

Θ.Φ.: Αυτή είναι η διακήρυξη της κυβέρνησης. Αν πρόκειται να αρχίσουμε κι εμείς πολιτικές λιτότητας, τότε γιατί μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός;

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε ήδη ότι κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες παγώνουν. Για πόσο; Ποιες; Θα το δούμε. Έχετε εικόνα εσείς ποιες και για πόσο;

Θ.Φ.: Αναφέρεστε στη δήλωση του Βαρουφάκη. Η οποία όμως έχει δύο όψεις. Λέει παγώνουν εντός τετραετίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας αυτή την στιγμή που νομίζει ότι εμείς μέσα στους πρώτους μήνες πρέπει να κάνουμε όλα τα προγράμματα και ότι είχαμε εξαγγείλει. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες θυμούνται ότι οι κυβερνήσεις της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν σαράντα χρόνια. Να το ξηλώσουμε όλο αυτό το πράγμα και να το ανατρέψουμε σε σαράντα μέρες; (...) Αυτές είναι υποθέσεις εργασίας αν κατάλαβα καλά. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή την στιγμή μία ατζέντα που να λέει τι θα παγώσει. Νομίζω ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι μία δυναμική κατάσταση και αυτή είναι η διαφορά από τις προηγούμενες καταστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα