«Δεν θα αφήσουμε το ευρώ να αποτύχει»

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σημάνει «την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, πρόκειται για το σενάριο τρόμου», υπογράμμισε στο του Φόρουμ της Πεντηκονταετίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Κριστιάν Νουαγέ.

Από το βήμα του ιδίου φόρουμ, λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ επίσης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Νουαγιέ, τόνισε «σήμερα, η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση».

Όσον αφορά «την επιμήκυνση των λήξεων (των ελληνικών ομολόγων) αυτό θέτει πολύπλοκα νομικά ζητήματα και υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να ισοδυναμεί με στάση πληρωμών», σημείωσε ο κ. Νουαγιέ.

«Υπάρχει ένας άλλος δρόμος, που είναι αυτός για τον οποίο κάνουμε λόγο και ο οποίος είναι πολύ απλά η πλήρης και συνολική εφαρμογή του προγράμματος», του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Νουαγιέ. «Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει ταυτόχρονα την διευκόλυνση της αναδιάταξης των δημοσίων οικονομικών και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης με αρκετά ισχυρά διαρθρωτικά μέτρα».

Λίγο νωρίτερα, επίσης στο φόρουμ του ΟΟΣΑ ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ είχε τονίσει ότι «υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ο ένας ή ο άλλος τρόπος αναδιάρθρωσης ή αναδιάταξης του χρέους να επιδεινώσει την κατάσταση».

«Οι κίνδυνοι αποτυχίας τέτοιων εγχειρημάτων είναι μεγάλοι σε σχέση με τα πιθανά πλεονεκτήματα», επέμεινε ο κ.Ρομπάϊ. «Για τον λόγο αυτό η έμφαση πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στην υλοποίηση δύσκολων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη «πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κλειδί (για την επίλυση) του προβλήματος παραμένουν τα καινούργια φιλόδοξα και αποφασιστικά μέτρα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης».

«Δεν θα αφήσουμε το ευρώ να αποτύχει. Δεν πρέπει να υπάρξει κερδοσκοπία πάνω στην αποφασιστικότητά μας», κατέστησε σαφές ο κ. Ρομπάϊ.

Όπως τόνισε ο κ. Νουαγιέ, «για τη μείωση του χρέους (της Ελλάδας) υπάρχει η λύση ενός φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτήν, είναι ξεκάθαρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα