Δεν επετεύχθη συμφωνία για Tier 1 στις Βρυξέλλες αλλά τέθηκαν οι βάσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23 Οκτωβρίου 00:15

Σε πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέληξαν μετά από συνάντηση διάρκειας 10 ωρών οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, δεν κατάφεραν ωστόσο να "ενορχηστρώσουν" ένα οριστικό σχέδιο καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με την ενίσχυση του EFSF

προς περιορισμό της διαχεόμενης δημοσιονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχει τελική συμφωνία ούτε για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών Tier 1, ωστόσο τέθηκαν οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Andres Borg, μετά το τέλος πολύωρης συνάντησης στις Βρυξέλλες για τις τράπεζες.

"Μπήκαν τα θεμέλια για μια συμφωνία πάνω στο ζήτημα του κατώτατου επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες", είπε ο Borg, μετά το τέλος της συνάντησης, που έληξε έξι ώρες αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

"Κάναμε κάποια πρόοδο στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", πρόσθεσε, ωστόσο οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν περισσότερο για το ζήτημα της μόχλευσης του EFSF.

Η αρχική λύση για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είναι να αντλήσουν χρήματα από ιδιώτες και να "παγώσουν" τη διανομή μερισμάτων, είπε. "Ωστόσο θα είναι σίγουρα ευθύνη και των εθνικών κυβερνήσεων".

Από την πλευρά του ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο George Osborne επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε "πραγματική πρόοδος" και σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις τις επόμενες ημέρες για το οριστικό πακέτο λύσεων που θα δώσει απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση.

Για την προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου ορίου κεφαλαιακής επάρκειας tier 1, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado είπε πως το 9% είναι ένα λογικό επίπεδο. Και εξήγησε πως οι απαιτούμενοι κατώτεροι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ισπανικών τραπεζών διαμορφώνονται μεταξύ 8% και 10%, οπότε ένας δείκτης της τάξης του 9% εμπίπτει εντός ορίων που θεωρούνται λογικά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters έκανε λόγο για συμφωνία επί της αρχής μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο έγγραφο που χρησιμοποιείται στις συζητήσεις του Ecofin, ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάσει των οποίων θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 στο 9% έως τον Ιούνιο του 2012. Στο σχέδιο αυτό πιέσεις φέρονται να άσκησαν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμη:

* Merkel: Επιτυγχάνεται πρόοδος, αισιόδοξη για αποφάσεις την Τετάρτη
* ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
* Juncker: Συμφωνήθηκε σημαντική αύξηση στο PSI
*Katainen: Δεν είναι καλή ιδέα η μετατροπή του EFSF

Keywords
Τυχαία Θέματα