Δεν είναι ορατή μία συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα τη βελτίωση στη δομή και στην οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα χρηματοδότηση, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή, δήλωσε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Δεν αναμένω μία μακρά ή έντονη συζήτηση" είπε ο αξιωματούχος. Σόιμπλε:

Eπιφυλακτικός για το Eurogroup. Τσακαλώτος: Αισιόδοξος για συμφωνία.

Μία μεγάλη πιθανότητα για μία τελική συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της αποτελεί μία προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το ποσό των έντοκων γραμματίων που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση (collateral) στις πράξεις ανοικτής αγοράς - μία κίνηση που θα χαλάρωνε άμεσα το περιορισμούς ρευστότητας της Ελλάδας.

"Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης με βάση τις εκθέσεις από τους θεσμούς" δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Απ΄ ότι έχω ακούσει, μπορεί να πει κανείς ότι η οργάνωση και η δομή των συνομιλιών έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με πριν, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μία κατάσταση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τελική συμφωνία είναι ορατή" είπε ο αξιωματούχος.

"Δεν θα υπάρξει τελικό συμπέρασμα τη Δευτέρα φυσικά. Υποθέτω ότι οι υπουργοί θα πουν: αυτό είναι καλό, αν τα πράγματα βαίνουν καλύτερα, συνεχίστε τη δουλειά".

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να εκδώσουν μία ανακοίνωση για την Ελλάδα μετά τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα, αλλά αν το κάνουν είναι πιθανό να μη είναι κάτι το αξιοσημείωτο, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

"Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι οι υπουργοί θα εκδώσουν μία ανακοίνωση, αλλά φαίνεται πιθανό να είναι ανώδυνη, θα κάνει απολογισμό κτλ" πρόσθεσε.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει με ευκολία τις επερχόμενες πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι η κατάσταση της ρευστότητας της είναι δύσκολη.

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα, που ξεμένει με γρήγορο ρυθμό από χρήματα, θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ των πληρωμών μισθών και συντάξεων και της αποπληρωμής χρέους.

"Δεν ρέουν τα χρήματα αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα καταβάλουν τις επερχόμενες πληρωμές με ευκολία" δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα