«Δεν είναι καιρός για μείωση φόρων»

«Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων» τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Εξάλλου,

ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι ένα παράθυρο στους λαθρεμπόρους. Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

H πρόταση των πρατηριούχων

Να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012 ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ενόψει της έναρξης στις 15 Οκτωβρίου, της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στην προσπάθεια αυτή η ΠΟΠΕΚ ζητά τη συνδρομή όλων των καταναλωτικών και επαγγελματικών οργανώσεων και όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ, αυξημένου κατά 440%, την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά περίπου 35%, φέρει δε τα εξής χαρακτηριστικά αποτυχίας:

- Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των 300 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης.

- Απέτυχε ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου όπως επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

- Τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου αποδεικνύουν την μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόικας.

- Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στη ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του ΕΦΚ.

- Το μέτρο επιστροφής ΕΦΚ σε ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα