«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις»

«Θα χρειαστεί η Ελλάδα να είναι σοβαρή για να κάνει ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της G7. Και αυτό «όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, αλλά επίσης για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου η ελληνική οικονομία θα μπορεί να ξεκινήσει να αναπτύσσεται και να ευημερεί», πρόσθεσε. H Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε

ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι της G-7 επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», αλλά επανέλαβε ότι «έχουμε κανόνες» και ότι «δεν υπάρχειαμφιβολία ότι αλληλεγγύη και ίδιες προσπάθειες αποτελούν το σωστό μίγμακαι τις δύο όψεις του ίδιους νομίσματος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι θεσμοί νιώθουν μια "αίσθηση του επείγοντας" όσον αφορά την εξεύρεση μιας διαδρομής για την επίλυση της κατάστασης.

Aναφερόμενη η κα Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος». Η κα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη Tύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

«Επιχειρηματολογήσαμε πολύ "ενωμένα"», δήλωσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε η Καγκελάριος.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες για να καταλήξουν σε μία συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου για να αποφευχθούν αμφιβολίες και εικασίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη σύνοδο της G7.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες τις προσεχείς ώρες ή ημέρες για να ανοίξουν το δρόμο για τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα.

"Εάν θέλουμε να κινηθούμε προς τα εμπρός θα ήταν απαραίτητο να έχουμε τεχνικές συνομιλίες, τις ώρες και ημέρες που έρχονται, ώστε οι προτάσεις που δεν λειτουργούν για τους Έλληνες να αντικατασταθούν από εναλλακτικές προτάσεις".

"Υπάρχει μία διορία έως το τέλος του Ιουνίου" είπε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη λήξη του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα και την προθεσμία αποπληρωμής προς το ΔΝΤ.

"Αυτή είναι η αργότερη δυνατή προθεσμία αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να προχωρήσουμε ταχύτερα και πιστεύω ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να προχωρήσει ταχύτερα για να αποφύγει αμφιβολίες και εικασίες. Εάν το θέλουμε - και όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι το θέλουμε - η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσουμε προς μία συμφωνία εντός ενός χρονοδιαγράμματος που δεν είναι (τόσο αργά όσο) το τέλος του μήνα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα