Δεν αποκλείει το «κούρεμα»

Πιθανό το κούρεμα σε μετόχους και ομολογιούχους τραπεζών, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οίκου, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέλθει σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ πριν το τέλος του έτους, το bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων θα διευκολυνθεί με την οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ

από την 1η Ιανουαρίου 2016 και περιλαμβάνει κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Ο Οίκος χαρακτηρίζει «creative negative» τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ψήφισε η Βουλή την περασμένη βδομάδα και αφορά τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Σύμφωνα με τον οίκο, οδηγία που περιλαμβάνει για bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, περιλαμβάνει επιβαρύνσεις για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Στην περίπτωση που η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαμορφωθεί σε περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους, το bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων θα διευκολυνθεί με αυτή την οδηγία.

Επιπλέον, η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016 από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι παρά τις συνεχόμενες διαβεβαιώσεις που αποκλείουν το σενάριο του bail in στις ανασφάλιστες καταθέσεις, θα υπάρξει «κούρεμα» για τους μετόχους, ενώ σε ρίσκο βρίσκεται και το λεπτό «στρώμα» ομολογιούχων.

Αναφορικά με την εξυγίανση των τραπεζών, η ελληνική νομοθεσία διαφέρει ως προς έναν πολύ σημαντικό τομέα:

Κατατάσσει τους ομολογιούχους στην ίδια κατηγορία με τις μη διασφαλισμένες καταθέσεις των 100.000 ευρώ, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε περίπτωση bail in. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία θα υποστεί απώλειες μετά από τη διαγραφή των μη διασφαλισμένων καταθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τέσσερις επιλογές για την εξυγίανση των τραπεζών: την πώληση της τράπεζας, τη δημιουργία μιας «καλής» τράπεζας, τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας και το bail in.

Keywords
Τυχαία Θέματα