Κοινή γραμμή στην κυβέρνηση

Σε συμφωνία για αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έκτακτη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεισήμισι ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013 και άλλες 11.000 αποχωρήσεις εντός του 2014. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα πραγματοποιηθεί ίσος αριθμός προσλήψεων με αξιοκρατία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έως τη Δευτέρα το βράδυ θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας με την

τρόικα.

«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα ως την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε πως το πλαίσιο αυτό «σέβεται το Σύνταγμα».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η μείωση του προσωπικού θα γίνει εμπροθέσμως νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο.
«Πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση. Όταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων. Ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά να δώσει ακριβή αριθμό για τους επίορκους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν. Όπως είπε, «θα επρόκειτο για αυθαιρεσία, για αναξιόπιστη συμπεριφορά από την πλευρά μας».

«Πώς να δώσει κανείς αριθμό πειθαρχικά υπολόγων, όταν δεν έχουν κριθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια;», διερωτήθηκε σε έντονο τόνο.

«Το πρόβλημα στο Δημόσιο δεν είναι μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων του αλλά και το πώς κατανέμονται στον γραφειοκρατικό μηχανισμό» δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο, Νίκος Καραβίτης.

Εν τω μεταξύ, σχέδιο αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με απεριόριστες δόσεις χωρίς ελάχιστη καταβολή αλλά και μείωση των προσαυξήσεων μελετά το Υπουργείο Οικονομικών, για μικρο-οφειλέτες έως 5 ή 10 χιλιάδες ευρώ. Αντίθετα, όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές, για να αποδείξουν ότι μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων. Όσοι χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα