Χρόνια πολλά Tetris

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το λανσάρισμα του Tetris, ενός από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα παιχνίδια πολλών. Το electronic puzzle game που δύσκολο να μη γνωρίζει κάποιος από εσάς έκανε την εμφάνισή του το 1984, αποτελώντας μία δημιουργία του Ρώσου επιστήμονα, Alexey Pajitnov, που εργαζόταν στην Soviet Academy of Sciences,

ένα ερευνητικό κέντρο της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως διαβάζουμε μάλιστα το όνομα Tetris προέρχεται από τις λέξεις "Tetra" αλλά και "tennis", το αγαπημένο άθλημα του δημιουργού του.

Η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού αναπτύχθηκε σε ένα τερματικό Electronika 60, ωστόσο, μέσα στην επόμενη χρονιά έγινε port σε IBM PC και η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Το 1987 έφτασε σε PC σε Ευρώπη και Αμερική, κερδίζοντας το ενδιαφέρον χρηστών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο και αποτελώντας ένα παιχνίδι που άφησε εποχή.

Παρ' όλα αυτά ο Alexey Pajitnov δεν κατάφερε να αποκτήσει ο ίδιος τα δικαιώματα για το παιχνίδι που δημιούργησε παρά μόνο το 1996, οπότε και δημιούργησε την Tetris Company.

Σήμερα το παιχνίδι θεωρείται ένα από τα πλέον δημοφιλή όλων των εποχών, έχοντας καταφέρει να είναι διαθέσιμο σε μία ποικιλία από πλατφόρμες, για υπολογιστές, κονσόλες, κινητά τηλέφωνα και tablets ακόμη και... online (μέσω Faceboook ή άλλων sites).

Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι έχει κατέβει πάνω από 425 εκατομμύρια φορές σε mobile devices ενώ πάνω από 20 δισ. παιχνίδια Tetris έχουν παιχθεί μέσω Facebook.

Πηγή: Digitallife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα