Η Αθήνα γιορτάζει

Από τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ξεκινούν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και ο Ι. Ν Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνουν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα εκδήλωση

με τίτλο «Χριστουγέννων μουσικές Ανατολής- Δύσης». Ερμηνεύουν η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Εκκλησιαστικός Χορός του Ι. Ν Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

«Η Αθήνα γιορτάζει - με παιχνίδι το κέφι αλλάζει» είναι το σύνθημα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, που φέτος έχουν στο επίκεντρο το παιδί, ενώ διατηρούν έναν πολυ-πολιτισμικό χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε όλο τον ιστό της πόλης και βασίζονται κατά κύριο λόγο στο έμψυχο υλικό του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία δημιουργικών δυνάμεων της πόλης. Συμμετέχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες, αναγνωρισμένοι, αλλά και νεότεροι, ανάμεσα τους και ο Μίμης Πλέσσας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, τονίζοντας, ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλού κόστους, καθώς στόχος είναι, χωρίς περιττές σπατάλες κι εντυπωσιασμούς, να αναδειχθεί η χαρά των εορτών για όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τις θρησκείες».

Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων ανέρχεται στις 473.000 ευρώ.

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 6μμ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα δώσει το σύνθημα για τη φωταγώγηση του κέντρου της Αθήνας. Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Μουρτζούκος (Saxelectro Project Live Christmas Play) θα παίξει με φανταχτερά χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια και τα μετατρέπει σε πραγματικό χρόνο σε εικόνες μαζί με τις ευχές όλων όσων παραστούν στην εκδήλωση. Στις 6.30 θα ακολουθήσει πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και μια ώρα μετά τη σκυτάλη θα πάρει η Big Band του Δήμου.

Για το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Λευκή Νύχτα, καθώς θα επεκταθεί ως τις 11 το βράδυ το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, των μουσείων και των πολιτιστικών χώρων.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 2 το μεσημέρι, παρέες μουσικών και θεατρίνων θα κάνουν την εμφάνισή τους από το πουθενά ξαφνιάζοντας το υποψήφιο κοινό τους, μέσα από μια αναπάντεχη, διαφορετική σε κάθε περιοχή δράση. Στόχος είναι τα δρώμενα να συγκλίνουν σταδιακά προς το κέντρο δημιουργώντας έναν εορταστικό ιστό, με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση στην Απ. Παύλου. Δύο ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, στην κεντρική σκηνή που θα στηθεί στο Θησείο, το πρόγραμμα θα ανοίξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με τους Μ. Ψύρρα, Λ. Μεσσήνη, Ελ. Πέτα και Βασ. Λέκκα. Στη συνέχεια οι Stringless θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές διασκευές γνωστών τραγουδιών. Πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον αττικό ουρανό με υπόκρουση των κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και των άλλων ομάδων κρουστών, ενώ τα κάλαντα θα πουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Τη σκυτάλη θα πάρουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τη Γιώτα Νέγκα και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, ενώ η θεατρική ομάδα Άνωση έχει προγραμματίσει σκηνοθετημένα happenings.

Νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου στις 7μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» θα εγκαινιαστεί το αφιέρωμα «Παιδί και Παιχνίδι στη Ζωή και στην Τέχνη», ενώ η βραδιά θα κλείσει με έργα Σούμαν και Ραβέλ για πιάνο, που έχουν θέμα το παιχνίδι, σε συνεργασία με το Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών, στο «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας». Στο ισόγειο του κτιρίου θα φιλοξενούνται ζωγραφικά έργα παιδιών με θέμα το Παιχνίδι από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και δύο συλλογές (Παιχνίδι από την Αφρική, την Ασία και άλλες χώρες του Φ. Καγγελάρη και ξύλινου και τσίγκινου παιχνιδιού των Ν. Έξαρχου και Σπ. Ευαγγελάτου. Στον πρώτο όροφο θα φιλοξενηθούν τρεις συλλογές παιδικού παιχνιδιού (αστικό παιχνίδι από Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη του Γ. Γιαννακάκη-Σεϊτανίδη, ξένης και ελληνικής σβούρας του Ηλ. Καρασάββα και νεώτερου ξύλινου παιχνιδιού σβούρας του Κ. Μουργκολιά, με προβολή βίντεο.

Saxelectro Project Live Christmas Play (βίντεο)

Saxelectro Project Live CHRISTMAS PLAY 1 (live video capturing and processing) from Andreas Mourtzoukos (saxelectro) on Vimeo.

Keywords
Τυχαία Θέματα