«Χρήσιμο ένα χρονοδιάγραμμα»

"Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο" για την ευρωζώνη να φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα των μέτρων που σκοπεύει να λάβει κατά της κρίσης χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

"Αυτό που κάνουν, το οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας, το οποίο μεταμορφώνει την περιοχή αυτήν του κόσμου, θα πάρει ολοφάνερα χρόνο", σημειώνει η Λαγκάρντ στη συνέντευξή της, την οποία παραχώρησε "την περασμένη εβδομάδα" και δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

"Θα

ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρχει η δυνατότητα κοινοποίησης και δήλωσης του χρονοδιαγράμματος. Αυτό δεν το αντιλαμβανόμουν ούτε εγώ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών", υπογραμμίζει.

Οι Ευρωπαίοι "έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και θα πρέπει να υλοποιήσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Να κάνουν ό,τι πρέπει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα κάτσουν και θα χαλαρώσουν αναμένοντας να ρυθμιστεί αυτό", σημειώνει η Λαγκάρντ.

"Θα πρέπει επίσης να υπάρχει διεθνής υποστήριξη, αλληλεγγύη. Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες", υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα "δεν είναι σαν όλοι οι κίνδυνοι να έχουν συγκεντρωθεί σε μία μόνο περιοχή του κόσμου, στους κόλπους των 17 μελών της ευρωζώνης. Οι κίνδυνοι βρίσκονται παντού. Και καμία χώρα δεν έχει εμβολιαστεί κατά των κινδύνων αυτών".

"Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ, βάσει της παλιάς παράδοσης, θα μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν διεθνή ρόλο, να πάρουν μέρος στον πολυμερή διάλογο που χρειάζεται και θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν το ρόλο τους της κινητήριας δύναμης", υπογραμμίζει.

"Το καλύτερο μέσο (...) είναι να συμμετέχει κανείς, όχι να αποσύρεται", επισημαίνει επίσης η Λαγκάρντ.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν θέλουν να μετάσχουν σε μια αύξηση των δανειοδοτικών πόρων του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ βρισκόταν σήμερα στη Νιγηρία και αύριο αναμένεται στον Νίγηρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα