Χρειάζονται επενδύσεις στην ασφάλιση περιβαλλοντικής αστικής

Πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να μειώσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, ακόμη και για συμβατικούς κινδύνους, μέσα στις συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας που επικρατούν, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος σε ενημερωτική ημερίδα του επιμελητηρίου, με θέμα την Ασφάλιση Περιβαλλοντικής Αστικής Ευθύνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα
πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει κατανοητό πως η ορθολογική ασφάλιση αστικής ευθύνης, αποτελεί κριτήριο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για τη σύγχρονη επιχείρηση. Μέσα σε μια ανοιχτή, ανταγωνιστική αγορά, η επαρκής ασφάλιση των κινδύνων που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στοιχείο ενεργητικού και όχι απλώς ως ένα ακόμη κόστος. Πρόκειται για μια αξία, η οποία επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα, αλλά και την ευρύτερη εικόνα μιας επιχείρησης απέναντι σε υφιστάμενους και δυνητικούς συνεργάτες, απέναντι στους θεσμικούς φορείς και στο κοινωνικό σύνολο, πρόσθεσε.

Γι' αυτό και η ασφάλιση περιβαλλοντικής αστικής ευθύνης είναι ένας τομέας στον οποίον πρέπει να επενδύσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα.

Έκφραση αυτής της ανάγκης αποτελεί βεβαίως η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2004/35/ΕΚ) για την Περιβαλλοντική Ευθύνη που έχει ενσωματωθεί στο εγχώριο δίκαιο (ΠΔ148 / 29-9-2009). Πρόκειται για μια σημαντική θεσμική εξέλιξη, αφού δεν αφορά πλέον συστάσεις για περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Αντίθετα, με το μήνυμα «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθιστά τους πιθανούς παραβάτες εκ του νόμου υπεύθυνους για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκαλούν.

Το ενδεχόμενο αυτό μεταφράζεται σε σοβαρό επιχειρηματικό ρίσκο για τις βιομηχανίες, αλλά και για κάθε δραστηριότητα που παράγει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ο θεσμός της ασφάλισης καλείται, επομένως, να αναλάβει την κάλυψη και αυτού του κινδύνου. Όμως, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, για να λειτουργήσει σωστά ο νέος θεσμός, είναι κρίσιμος ο ρόλος της Πολιτείας, η οποία οφείλει να διασφαλίσει μια σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία, με σαφείς ρυθμίσεις και διαδικασίες απόδοσης ευθύνης. Πρέπει να διασφαλίσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

"Η Πολιτεία, έχει με άλλα λόγια καθήκον να φροντίσει ώστε η ασφάλιση να αποζημιώνει σαφείς και μετρήσιμες παραβάσεις και ζημιές, με βάση ξεκάθαρους όρους, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει σωστή αξιολόγηση και ανάληψη κινδύνου. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική κάλυψη προς τους ασφαλιζόμενους" κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα