Θανάσιμος χιονιάς

Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας μια 77χρονη γυναίκα, που απανθρακώθηκε, στο σπίτι της, στο Ρέντη, προσπαθώντας να ζεσταθεί. Η σορός της εντοπίστηκε χθες το βράδυ, από πυροσβέστες, που εκλήθησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Προβλήματα από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα. Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων, ετοίμασε τρεις χώρους για να προφυλαχθούν οι άστεγοι. Δε λειτουργούν τα σχολεία Διονύσου, Πεντέλης, Ν. Πεντέλης, Φυλής, Βιλίων και Ερυθρών

και τα Τοσίτσεια. Συνεχίζονται τα προβλήματα στην κυκλοφορία.

Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, όπως και ο περιφερειακός της Πεντέλης, από το 414 προς Αγιο Πέτρο. Κλειστή για τα βαρέα οχήματα η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών, από το 4ο χλμ προς Θήβα, η Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και η οδός Αναστάσεως στον Υμηττό. Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου-Αγ. Μερκουρίου στον Ωρωπό και η Αθηνών-Θηβών για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Ως χώροι φιλοξενίας αστέγων στην Αθήνα λειτουργούν ήδη από χτες, με εντολή του Δημάρχου Γ. Καμίνη, τρία δημοτικά κτίρια, που θα μείνουν ανοικτά σε 24ωρη βάση. Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα. Αν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλα κτίρια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και για όσο χρονικό διάστημα οιθερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ. Γραμμή επικοινωνίας το 1960.

Θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία των αστέγων από το κρύο, που θα παραμένουν ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξασφάλισε και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στη διάθεση των πολιτών και των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΕΚΑΒ), θέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που ενδεχόμενα προκύψουν, λόγω της κακοκαιρίας.

Ως 24ωρη, καθημερινή γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, να χρησιμοποιείται η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Κυκλοφοριακά προβλήματα και εκτός Αττικής

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, χωρίς τη χρήση αλυσίδων, παρά το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει την περιοχή.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε στις 8 το πρωί και για περίπου δύο ώρες, όταν στο ύψος του Μαρτίνου «δίπλωσε» νταλίκα και χρειάστηκε η παρέμβαση γερανού για την απομάκρυνσή της.

Έκτοτε η συγκοινωνία διεξάγεται κανονικά με χαμηλές ταχύτητες. Σε ορισμένα σημεία, με την παρέμβαση της τροχαίας, σταματούν περιοδικά βαριά οχήματα στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ώστε να ελευθερώνεται η πρόσβαση από τα ΙΧ.

Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Νέα Οδός», Γεράσιμος Μονοκρούσος, από τις 2 τα ξημερώματα, 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες περιδιάβαιναν το τμήμα της εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας η εταιρεία είχε ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και είχε προβεί σε ασκήσεις ετοιμότητας την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή τα εκχιονιστικά είναι διάσπαρτα στο εθνικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να διευκολύνουν τους οδηγούς από τα αλλεπάλληλα κύματα χιονόπτωσης, που πλήττουν την περιοχή.

Ωστόσο, μικροπροβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σημειώνονται σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και των κατολισθήσεων ή του παγετού.

Σύμφωνα με μεσημβρινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η κατάσταση ομαλοποιείται με τη παρέμβαση της Τροχαίας, κατόπιν σχετικής διακοπής της κίνησης. Για παράδειγμα, στο τούνελ του οικισμού Αγίου Γεωργίου, στον δρόμο Άμφισσας –Λιδορικίου, λόγω κατολίσθησης, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας. Εκτροπή των οχημάτων λόγω κατολισθήσεων αποφασίστηκε και στα ορεινά Κορινθίας, Λακωνίας, Κρήτης, Πρέβεζας, Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ εκτροπή των φορτηγών γίνεται στην ΠΕΟ Θηβών - Ελευσίνας.

Στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς το ξενοδοχείο της Πάρνηθας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, στην ΠΕΟ Αθηνών - Θηβών στο 4οχλ (ρεύμα προς Θήβα), στη Λ. Διονύσου, στη Λ. Φυλής, από μονή Κλειστών μέχρι Δερβενοχώρια και στην Καισαριανή, από την οδό Αναστάσεως προς τον Υμηττό.

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα... διαβάστε εδώ.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 7 ημερών

Τετάρτη 09-01-2013
καιρός: στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λιγες νεφώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές στα δυτικά και τα βόρεια, τη νύχτα όμως και το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα βόρεια θα είναι ολικός.

Πέμπτη 10-01-2013
καιρός: στις Κυκλάδες και την Κρήτη ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, λίγα χιόνια στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά ασθενείς και βαθμιαία νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο. Νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Παρασκευή 11-01-2013
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα βόρεια.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα βόρεια.

Σάββατο 12-01-2013 και Κυριακή 13-01-2013
καιρός: στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση την Κυριακή.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
σχολεια, χλμ, αθηνα, καπη, εκαβ, sos, συγκοινωνιες, απε, μπε, νέα, εταιρεία, ελασ, κρητη, καστορια, πεο, καιρος, ελλαδα, απε-μπε, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, θεσσαλονικη, τελη κυκλοφοριας 2013, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, χιονια, αυτοκινητα, γυναικα, δημος αθηναιων, εθνικη, ευβοια, θηβα, καθημερινη, κυκλαδες, νησια, περιοδικα, προγνωση καιρου, υψος, απε, απε-μπε, αττικη, βορεια, βραδυ, γεωργιου, γινεται, δερβενοχωρια, διαστημα, διευθυνση, δημος, δικτυο, δυναμικο, ελασ, εβδομαδα, εταιρεία, ιδια, καπη, κυμα, κυματα, κινηση, κτιρια, λεσχη, λεωφορος, νυχτα, μπε, ξενοδοχειο, ξημερωματα, οδος, οχηματων, οχηματα, παιδια, πεο, προβληματα, πρωι, ρεντη, σορος, σπιτι, τμημα, τρια, χαμογελο, χλμ, ωρες, μποφορ, δημοτικα, εκχιονιστικα, εθνικο, ηπειρωτικα, χωρα, κυριακη, ομαδες, πληροφοριες, sos
Τυχαία Θέματα