Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ για να προσευχηθούν πριν από τη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί με κεντρικό σύνθημα την αποχώρηση των στρατιωτικών από την εξουσία, οι οποίοι κυβερνούν τη χώρα μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο.

Πορείες αναμένεται να ξεκινήσουν από διάφορα τζαμιά του Καΐρου, μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής,
ώστε οι διαδηλωτές να ενωθούν με τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία ήταν το επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2011.

Το σύνθημα «περηφάνια και αξιοπρέπεια» επέλεξαν για τη σημερινή ημέρα δεκάδες οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας που είχαν την πρωτοβουλία της κινητοποίησης. Εξήντα οργανώσεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές ένωσαν τη φωνή τους με τις εκατοντάδες του κόσμου που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία από την Τετάρτη, με αφορμή την πρώτη επέτειο της εξέγερσης.

Δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν μείνει μακριά από την πλατεία Ταχρίρ ώστε να αποτραπούν τυχόν συγκρούσεις με διαδηλωτές, καθώς η πλατεία ήταν ο τόπος των αιματηρών συγκρούσεων πέρυσι μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών.

Υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες, οι διαδηλωτές ζητούν την εφαρμογή των στόχων της επανάστασης, κυρίως να τερματιστεί η δίκη πολιτών ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων, να υπάρξει αναδιάρθρωση του υπουργείου Εσωτερικών και σεβασμός των ελευθεριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση επικρίνει ιδιαίτερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο λέγοντας ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις, κυρίως στην Αλεξάνδρεια, τη Γκίζα και το Σουέζ.
Keywords
Τυχαία Θέματα