Μπραχίμι για την διάσκεψη Γενεύη-2

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πρόοδος ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη συριακή σύγκρουση, Γενεύη-2, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί.

«Πιστεύω ότι πολλή δουλειά μένει να γίνει προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όταν διεξαχθεί η διάσκεψη της Γενεύης, το αποτέλεσμα θα είναι εποικοδομητικό», δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης των ειρηνευτικών μεσολαβητών στο Λόσμπι της νοτιοανατολικής Νορβηγίας.

Ύστερα
από την πρώτη διάσκεψη που είχε ορίσει το πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης πέρυσι, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ πρότειναν στις αρχές Μαΐου τη διεξαγωγή της διάσκεψης Γενεύη-2, σε μια προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης.

Μια σύνοδος με την συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου στη Γενεύη. Αυτή θα προετοιμάσει την διάσκεψη, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διεξαχθεί πριν από τον Ιούλιο, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία κυρίως στον κατάλογο των συμμετεχόντων.

Όσον αφορά «τις ίδιες τις πλευρές, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έχουν πειστεί πως αυτή είναι μια καλή πρόταση. Όχι ακόμη», υπογράμμισε ο Μπραχίμι.

«Ελπίζουμε η διάσκεψη Γενεύη-2 να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά όχι νωρίτερα απ' όταν είναι εφικτό», δήλωσε ο αλγερινός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επίσης απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 93.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 6.500 παιδιών, από τον Μάρτιο του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα