Μπαράζ κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το μέτρο της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα και αύριο ενώ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 το πρωί. Μία ώρα νωρίτερα και συγεκριμένα στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί

η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΓΣΕΕ με τετράωρη στάση εργασίας απο τις 11 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια ΟΣΕ και Προαστιακού ενώ το μετρό θα τερματίζει στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και όχι στο αεροδρόμιο. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, που πραγματοποιούν, από την περασμένη Δευτέρα, επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ απεργούν και σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι δάσκαλοι.

Εξάλλου, αναταραχή επικρατεί και στον χώρο της υγείας, λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ. Από τα καθήκοντά τους απέχουν και σήμερα οι δικηγόροι.

Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν για σήμερα από τις 9:00 το πρωί οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στον κλάδο της ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, εγκύκλιο αποστέλλει σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84 σε λίγη ώρα η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου οι εργαζόμενοι μέσω σωματείων και εν συνεχεία ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων να καθορίσουν οι ίδιοι την απεργιακή ατζέντα έως το τέλος του έτους.

Tην ίδια ώρα μαίνεται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ για το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στις κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία των καθηγητών, πάντως, προχωράει σε συνελεύσεις με θέμα την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σήμερα έχει συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, αύριο συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ και την Παρασκευή η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα με αίτημα την συνέχιση της κινητοποίησης με νέα πενθήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Για χθες οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ έδιναν συμμετοχή κατά 80% στην απεργία του κλάδου πανελλαδικά, ενώ πηγές του υπουργείου Παιδείας, μιλούσαν για συμμετοχή 46-48%.

Εν τω μεταξύ, για έλλειμμα 2.500 διοικητικών υπαλλήλων και όχι για πλεόνασμα κάνουν λόγο οι πρυτάνεις στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά από έκτακτη σύνοδο για το θέμα της διαθεσιμότητας. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.
Ωστόσο, έτοιμες δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσουν το μέτρο της διαθεσιμότητας για τους περίπου 1.700 διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι θα προχωρήσει στην επιλογή του προσωπικού που πλεονάζει και που μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα