Αύριο η συνεδρίαση του Brussels Group για τη λίστα

Δέκα οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής με στόχο την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ για φέτος περιλαμβάνει η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης η οποία θα εξεταστεί αύριο από το Brussels Group. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ούτε και περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, ενώ το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4%. Την ίδια ώρα, με διακοπή στην πληρωμή

του δημόσιου χρέους προειδοποιούν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. «Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Brussels Group, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος είναι, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η ωρίμανση των διαβουλεύσεων στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνέχισή τους σε πρώτη φάση στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και σε δεύτερη φάση στο επίπεδο των υπουργών. Κοινοτικοί παράγοντες χαρακτήρισαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες «θετικό σήμα που δείχνει πρόοδο με εποικοδομητικό τρόπο», σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι «απομένει πολλή δουλειά ακόμη».

Την Τετάρτη εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ την Κυριακή είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τα ανώτερα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες προτάσεις.

«Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τη δήλωσή του στην τηλεόραση του star ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξη με τους δανειστές.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους εταίρους, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται από τους «Θεσμούς» είναι βιώσιμη για την χώρα ενώ περιγράφει ως εκβιαστικά τα διλήμματα που θέτουν οι δανειστές, εγκαλώντας τους για στραγγαλισμό της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει ως μονόδρομο για τη χώρα «την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη» αλλά και τους «κατεστημένους κύκλους της Ε.Ε», εγκαλώντας τους ότι επιδεικνύουν μια συμπεριφορά «αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα