Αρνητικό ρεκόρ

Μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η ελληνική Τέχνη κατά την τελευταία δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, καθώς πουλήθηκαν μόλις 14 από τα 34 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, που έβγαλε στο σφυρί ο γνωστός οίκος δημοπρασιών.

Πρόκειται για έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως ο Νίκος Χαζτηκυριάκος-Γκίκας και ο Κωνσταντίνος Βολανάκης.
Το 60% των έργων που δεν πωλήθηκαν αποτελεί ρεκόρ για τα μέχρι πρότινος δεδομένα των Greek Sales. Μάλιστα είναι  χαρακτηριστικό, ότι έμεινε στα αζήτητα η ιστορική «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» του Βολανάκη, η οποία έκανε την εμφάνισή
της για πρώτη φορά στην αγορά τέχνης, με προεκτίμηση 243 με 364 χιλιάδες ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης του πλέον γνωστού Ελληνικού οίκου δημοπρασιών Πέτρος Βέργος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου, επεσήμανε ότι για το φαινόμενο ευθύνεται η εποχή μας και η οικονομική κρίση, που κάμπτουν τη διάθεση για αγορά ακόμα και σε αυτούς που έχουν χρήματα.
Στην ερώτηση γιατί αυτό συμβαίνει με τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών και ποιό είναι εντέλει το κοινό που αγοράζει ελληνική τέχνη, ο κ. Βέργος είπε: «Παρά τον μύθο που επικρατεί, η ελληνική τέχνη, απευθύνεται πάντα και μόνο στους Έλληνες. Εξαιρετικοί Έλληνες ζωγράφοι δεν έχουν ζήτηση στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία. Συνεπώς, εφόσον υπάρχει ελληνική ύφεση, ακολουθούν και οι πίνακες. Η κρίση έχει οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο. Από τη μια, μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν, από την άλλη μια κατηγορία κρύβει τα λεφτά της από φόβο μην τα χάσει και έρχεται και το κράτος και η προεκλογική εκστρατεία όπου όλοι μας απειλούν πως τα έργα τέχνης θα εκτιμηθούν ως περιουσιακά στοιχεία και θα φορολογηθούν, όλα αυτά μαζί συντελούν στο να μένουν απούλητα τα ελληνικά έργα τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
 
«Όταν κάποιος φοβάται ότι τα χρήματά του, θα χρειαστεί να τοποθετηθούν αλλού και σε συνάρτηση με το τι θα συμβεί στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον, δεν αγοράζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κι ένα διεθνές κλίμα, το οποίο δεν είναι ιδανικό - αυτό αφορά περισσότερο τους εφοπλιστές οι οποίοι ήταν οι βασικοί αγοραστές όλα αυτά τα χρόνια - και υπάρχει και η διεθνής ανασφάλεια», απάντησε ο κ. Βέργος στο ερώτημα για την οικονομική κατάσταση του κοινού που αγοράζει σε δημοπρασίες υψηλού επιπέδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα