Κατηγορούνται για την εξαφάνιση ιερέα

Εννέα απόστρατοι στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι ενέχονται στην εξαφάνιση του Γάλλουπρώην ιερέα και κοινωνικού ακτιβιστή Ετιέν Πεσλ ντε Μενίλ το 1973, μετάτην επιβολή της δικτατορίας στη Χιλή.

Ηδίωξη σε βάρος των απόστρατων αξιωματικών και υπαξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας ασκήθηκε από τον δικαστή Σαντιάγκο Μάριο Καρόσα, που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση.

ΟΕτιέν Πεσλ ντε Μενίλ, πρώην ιερέας, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Χριστιανικού Κινήματος για το Σοσιαλισμό, εξαφανίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1973 από την πόλη Τεμούκο,

800 χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγκο, λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανήλθε στην εξουσία ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ. Σύμφωνα με τον δικαστή Καρόσα, οΠεσλ ντε Μενίλ συνελήφθη μέσα στα γραφεία του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης (Indap) όπου εργαζόταν "από μια περίπολο αξιωματικών και υπαξιωματικών της αεροπορικής βάσης Μακέουε". Η ομάδα αυτή "λειτουργούσεεντός της αεροπορικής βάσης και έκανε συλλήψεις σε όλη την περιοχή μέχρι τα τέλη του 1973".

Μετά τη σύλληψή του ο Πεσλ ντε Μενίλ μεταφέρθηκε εντός της βάσης, σε μια τοποθεσία που είχε το προσωνύμιο "Ο Πύργος". Εκεί φυλακίζονταν οι κρατούμενοι, χωρίς να τους επιτρέπεται καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Οκτώαπό τους εννέα κατηγορούμενους κρατούνται σε μια αεροπορική βάση στο Σαντιάγκο ενώ ο ένατος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο.

Σύμφωναμε τον ιστότοπο Memoria Viva, που ασχολείται με τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου ή εξαφάνισης των θυμάτων της δικτατορίας του Πινοτσέτ, οΕτιέν Πεσλ ντε Μενίλ είχε πάρει την υπηκοότητα της Χιλής, είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Την εποχή της σύλληψής του ασχολείτο ενεργά με τη γεωργική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Σοσιαλιστήςπρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ανατράπηκε από τον Πινοτσέτ στις 11Σεπτεμβρίου 1973.

Τον Δεκέμβριο του 2010 γαλλικό δικαστήριο δίκασε ερήμην 12 Χιλιανούς με την κατηγορία ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση του πρώην ιερέα και τους καταδίκασε σε ποινές από 15ετή κάθειρξη μέχρι ισόβια. Τον περασμένο Νοέμβριο η Χιλιανήδικαστής Ρόζα Μαρία Μάγκι απέρριψε το αίτημα έκδοσης των κατηγορουμένωνστη Γαλλία, κρίνοντας ότι θα πρέπει να δικαστούν από τα δικαστήρια της Χιλής.

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, χωρίς να δικαστεί ποτέ. Κατά τη διάρκειατης δικτατορίας του εξαφανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα