Αποστάσεις Παπανδρέου από την τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ

Την πολιτική επιλογή να τηρήσει εμφανείς αποστάσεις από τους κλυδωνισμούς ή ακόμη και τις ισχυρές αναταράξεις, που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της προώθησης της Πρωτοβουλίας των 58 για την «Ελληνική Ελιά» αλλά και της πίεσης, που ασκείται στην ηγεσία του κόμματος από την επιστολή των 11 και την Κίνηση των 75, έχει κανει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζει και τη στάση του εν όψει της «θερμής» συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτρο-πής του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή του η στάση, αναμένεται να επιβεβαιωθεί - σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες - από την απόφαση του να μην παραστεί καν στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Και αυτό γιατί δεν επιθυμεί - σύμφωνα με δηλώσεις στενών συνεργατών του Σπύρου Μουρελάτου- να τροφοδοτήσει θεωρίες ότι βρίσκεται πίσω από κινήσεις που έχουν εκδηλωθεί, είτε προσφέροντας τη στήριξη του είτε συμβάλλοντας στην προσπάθεια ορισμένων να τορπιλίσουν άλλες πρωτοβουλίες, όπως υποστήριξαν τις τελευταίες ημέρες στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η «ουδετερότητα» Παπανδρέου έναντι των αντίρροπων δυνάμεων, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στο συ-μπέρασμα πως δεν παρακολουθεί στενά και δεν αξιολογεί γεγονότα και εξελίξεις, όπως σημειώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του.

Και αυτό γιατί, για τον ίδιο αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει θετικά κάθε προσπάθεια ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης, αλλά «πιστεύει ότι η συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτήν την προσπάθεια είναι που πρέπει να κυριαρχεί και όχι οι κινήσεις κορυφής και οι προσπάθειες εξεύρεσης νέων ισορροπιών μακράν των στρατηγικών στοχεύσεων του χώρου, που οφείλουν να συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον».

Βαθιά πεποίθηση του είναι, σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του, ότι ο ευρύτερος χώρος θα αναζωογονηθεί μόνον μέσα από ένα όραμα, από μια στρατηγικού χαρακτήρα πρόταση που θα απαντά ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα, τα οποία απαιτούν εμβάθυνση της δημοκρατίας, τολμηρές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλες αλλαγές, εμπέδωση κράτους δικαίου και αισθήματος δικαιοσύνης, διαφάνεια, ευνομία και βεβαίως, απαγκίστρωση από την πελατειακή νοοτροπία, που ταλαιπωρεί δεκαετίες το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

«Οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου, είναι γνωστές και παρά το γεγονός ότι εκλήθη από την ιστορία να διαχειριστεί μια κρίση για την οποία δεν είχε την ευθύνη, έκανε ό,τι είναι δυνατόν να τις κάνει και πράξη μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, που χα-ρακτηρίστηκε από τις δύσκολες και επώδυνες επιλογές για τη σωτηρία της χώρας», επισημαίνει στενός του συνεργάτης και συνεχίζει: «Ποτέ δεν έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις μεταρρυθμίσεις που δίνουν και τις ουσιαστικές απαντήσεις στις αιτίες των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο και προέρχονται από το πελατειακό κράτος και τα κατεστημένα συμφέροντα, μεγάλα και μικρά», επιμένουν οι ίδιες πηγές .

Αναφερόμενος, στο εγχείρημα της ανασύστασης του ευρύτερου χώρου, τακτικος συνομιλητής του υπογραμμίζει: «Ο ρόλος του, δεν είναι ρόλος σχολιαστή των εξελίξεων. Αγωνίζεται για αυτά που πιστεύει, για το μεγάλο διακύβευμα των καιρών μας, τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατική Παράταξη, οφείλει να ανταποκρίνεται πάντα σε αυτά τα μεγάλα διακυβεύματα. Από τις απαντήσεις σε αυτά θα κριθούμε όλοι. Και βεβαίως, εμείς έχουμε χρέος να καταστήσουμε την Παράταξη αντάξια αυτής της αποστολής της. Να ενώνουμε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στη βάση των αρχών και αξιών που χαρακτηρίζουν τις σοσιαλιστικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο. Σήμερα που αυτές οι αρχές και οι αξίες είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, δεν έχουμε την πολυτέ-λεια να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στα "μικρά", σε ό,τι μας χωρίζει και μας καθι-στά αδύναμους. Οφείλουμε να έχουμε ρόλο εμβρυουλκού και όχι διαχειριστή της ιστορίας»

Ουδέτερη υπήρξε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και η αντίδραση του στην επιστολή των 11 την προηγούμενη εβδομάδα. Εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ αυτών που συνυπέγραψαν την επιστολή, εκμυστηρεύεται ότι ο κύριος Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά φειδωλός στα λεγόμενα του όταν επικοινώνησε μαζί του ρωτώντας τον τι πιστεύει για την πρωτοβουλία τους. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο πρώην πρωθυπουργός αρκέστηκε να του δηλώσει ότι έλαβε γνώση της επιστολής, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Από την πλευρά τους, πάντως, τα 11 Παπανδρεογενή στελέχη, που ζήτησαν την ά-μεση σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, φανερώνοντας έτσι τη δυσαρέ-σκεια τους για τη στάση Βενιζέλου σε κορυφαία για τη χώρα και το κόμμα ζητήματα δεν κρύβουν την επιδίωξη τους να ακολουθήσουν εφ εξής αυτόνομη πορεία εντός του ΠΑΣΟΚ. Προεξοφλούν ότι οι εξελίξεις στο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ούτως ή άλλως ραγδαίες το επόμενο εξάμηνο και διαβεβαιώνουν ότι θα έχουν διακριτή παρουσία στα τεκταινόμενα, ακόμη και στο πολύ πιθανό - για αυτούς - σενάριο της «βελούδινης διαδοχής» στην ηγεσία του κόμματος.

«Θα είμαστε παρόντες» διαμηνύουν, στοχεύοντας να έχουν λόγο και ρόλο στο μέλλον της παράταξης, εκπροσωπώντας τη γενιά των 40αρηδων κατά τα πρότυπα Τσί-πρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ θα επικρατήσουν διχαστικά μηνύματα από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος και δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη και να απέχουν από πιθανές ψηφοφορίες, που, όπως υποστηρίζουν, δεν θα αποτυπώσουν παρά μόνον «παραπλανητικούς» πολιτικούς συσχετισμούς και ως εκ τούτου δεν θα αποτελούν πρόκριμα για τις επικείμενες εξελίξεις.

Σπύρος Μουρελάτος

Keywords
Τυχαία Θέματα