Διαφοροποίηση Λαφαζάνη

Πρώτες αντιδράσεις στη συγκυβέρνηση, καθώς η Αθήνα φαίνεται να κινείται στο δρόμο του συμβιβασμού για να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους, αποδεχόμενη μέρος του μνημονίου. Σαφείς αποστάσεις από την πρόταση-γέφυρα που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης κράτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης,

μιλώντας, πριν από λίγο, στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

«Σε όσους είναι δύσπιστοι και ανησυχούν μήπως εφαρμοστεί το 60% ή 70% του μνημονίου τους λέμε τα μνημόνια και η τρόικα τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα».

Την αντίθεσή του στην επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που πραγματοποιεί ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

«Τόσο χθες όσο και σήμερα διατύπωσα την ξεκάθαρη θέση του Κινήματος σε σχέση με το Μνημόνιο: δεν συζητάμε γιατί δεν υπάρχει «70% καλό Μνημόνιο», δήλωσε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη.

Σύμφωνα με τη γραμμή Βαρουφάκη, η κυβέρνηση αντικαθιστά το 30% των επαχθών, όπως τις χαρακτηρίζει, μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, με 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο γγ του οποίου, Άνχελ Γκουρία, φτάνει σήμερα στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών και αύριο με τον πρωθυπουργό.

Βασικό επιχείρημα είναι πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος της, όπως μεταφράζεται ο όρος ownership, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός προγράμματος που σχεδιάσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανώτατο όριο 1,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα και διευθέτηση του χρέους με swaps και άληκτα ομόλογα.

«Όλες αυτές τις ημέρες χτίζουμε γέφυρες, και από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς ΕΕ. Υπάρχει η βούληση από την Ελλάδα και με πρακτικούς τρόπους να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα