Φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων

Ασάφεια και ανησυχία για τις πραγματικές διαστάσεις της τραγωδίας του οχηματαγωγού «Norman Atlantic» στα στενά του Ότραντο επικρατεί μετά την ανακοίνωση των αρμόδιων ιταλικών αρχών ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση του πλοίου και περισυνελέγησαν συνολικά 432 επιβαίνοντες, έναντι τετρακοσίων εβδομήντα οκτώ καταγεγραμμένων επιβατών και μελών πληρώματος. Από την αντιπαραβολή των δύο καταλόγων προκύπτει ότι απουσιάζουν 40 άνθρωποι - αριθμός που ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερος, αν συνυπολογισθεί ότι στους διασωθέντες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο λαθρεπιβάτες.

Ειδικά εκπαιδευμένοι

άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής ξεκίνησαν έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου για τυχόν αγνοούμενους.

Ήδη, επιβεβαιώνεται ο θάνατος επτά ανθρώπων, καθώς λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έκανε λόγο για πέντε θύματα, η ακτοφυλακή της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίσθηκαν άλλες δύο σοροί στη θάλασσα.

Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείριση διάσωσης που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην Αδριατική εν καιρώ ειρήνης - χωρίς να λείπουν και έντονες επικρίσεις για καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, στον πλοίο έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος μαζί με τέσσερα μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής καταβάλλουν προσπάθειες να γαντζώσουν το πλοίο σε ρυμουλκό.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή τις επόμενες ώρες συνεχίζουν να είναι ανησυχητικές, με φουρτουνιασμένη θάλασσα και ανέμους έως 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές του Μπάρι και του Μπρίντιζι ξεκίνησαν έρευνα για τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος - γεγονός που επικαλείται η ιταλική πλευρά για την επιμονή της να ρυμουλκηθεί το «Norman Atlantic» έως τις ακτές της Απουλίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic» από τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποδέσμευσή τους από την επιχείρηση διάσωσης. Στη επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες από το πλοίο το οποίο αναμένεται να ρυμουλκηθεί είτε σε λιμάνι του Μπάρι είτε σε λιμάνι του Πρίντεζι.

Το C130 που θα μεταφέρει τους διασωθέντες που βρίσκονται στο Μπάρι και το Λέτσε στην Ελλάδα αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας περίπου στις 19:00, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος ανέφερε, ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ' αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Ο έλεγχος είχε δείξει προβλήματα στο σύστημα πυρασφάλειας και ελλειπή σωστικά μέσα

Το Norman Atlantic με σημαία Iταλίας και χρονολογία κατασκευής το 2009, που ανήκει σε ιταλική εταιρεία και είχε ναυλωθεί από την ΑΝΕΚ, πέρασε από έλεγχο στις 19 Δεκεμβρίου στην Πάτρα.

Ο έλεγχος έγινε από το διεθνή ελεγκτικό οργανισμό πλοίων Port State Control που έκανε 6 παρατηρήσεις:

Ελλειπή σωστικά μέσα, όπου είχε δύο παρατηρήσεις, πρόβλημα στην πυρασφάλεια και πιο συγκεκριμένα δυσλειτουργία σε περίπτωση πυρκαγιάς στις πόρτες του κυρίως καταστρώματος, πρόβλημα στις φωτεινές σημάνσεις, πρόβλημα στις υδατοστεγείς πόρτες και ανεπάρκεια εγγράφων.

Ωστόσο, το πλοίο πήρε άδεια να ταξιδέψει, πιθανότατα με τη δέσμευση να διορθώσει όλα αυτά που του επισημάνθηκαν στο πλαίσιο μίας καταληκτικής ημερομηνίας που του δόθηκε.

Απαντήσεις θα δώσουν μόνο οι εμπειρογνώμονες που θα ανέβουν στο πλοίο μόνο όταν αυτό «δέσει» στο λιμάνι καταφυγής, όπου πιθανότατα και θα προσαράξει, εφόσον παραμείνει εν πλω. Το Μπάρι δηλαδή, που επέλεξε η πλοιοκτήτρια εταιρεία καθώς αυτή αποφασίζει που θα πάει το πλοίο που βρίσκεται υπό αβαρία.

Δεν ήταν θέμα δηλαδή Ελλάδας ή Ιταλίας αλλά αποκλειστικά και μόνο της ιταλικής πλοιοκτήτριας που προφανώς επέλεξε να κρατήσει το καράβι της εντός συνόρων και να μην το αφήσει στην Αλβανία, προορισμός που έντονα συζητήθηκε.

Το ότι το πλοίο βρίσκεται σε γενική αβαρία σημαίνει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να το μεταφέρει στο πιο ασφαλές λιμάνι που κρίνει για να σώσει πλοίο, φορτίο και επιβάτες.

Στη συνέχεια θα κριθεί εάν θα τεθεί σε ολική απώλεια, εάν βουλιάξει ή τεκμαρτή ολική απώλεια, εάν παραμείνει εν πλω και εξεταστεί η δυνατότηταεπισκευής του, πάντα μετά την εξέταση των εμπειρογνωμόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα