Απόλυτη ικανοποίηση για τις διαπραγματεύσεις

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με τις ελληνικές αρχέςστην Αθήνα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση των δανείων από το άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο.

«Οι συζητήσεις με την Τρόικα

στην Αθήνα προχωρούν με πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν θα αποφασιστεί στο μεθαυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι είτε η Ομάδα Εργασίας, είτε οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Παράλληλα, απέφυγε να προσδιορίσει τα θέματα τα οποία παραμένουν«ανοιχτά» στις συνομιλίες με την Τρόικα, λέγοντας ότι είναι ήδη γνωστά.

Εξ άλλου, ερωτηθείς για την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η Τρόικα είχε εξαρχής εκφράσει τις αντιρρήσεις της, λόγω του μεγέθους της τράπεζας που θα προέκυπτε από μία τέτοια συγχώνευση. Αναφερόμενος, δε, στις διάφορες «φήμες» για τους λόγους αναστολής της εν λόγω συγχώνευσης, δήλωσε ότι πρόκειται για «ψίθυρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αναφορικά με την Κύπρο, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup της 12ης Απριλίου αναμένεται να δώσει την πολιτική έγκρισή του για το Κυπριακό Μνημόνιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσής του από τα εθνικά κοινοβούλια. H διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου. Ανέφερε, ειδικότερα, ότι ως τις 12 Απριλίου θα έχουν γίνει οι τελευταίες επεξεργασίες για την ολοκλήρωσή του Κυπριακού Μνημονίου και πως η πρώτη δόση αναμένεται να εγκριθεί εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαϊου. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αύριο ξεκινά στη Λευκωσία ο εξωτερικός έλεγχος για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και ότι σχετική συζήτησηθα διεξαχθεί και στο Eurogroup.

Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο και πρόσθεσε ότι η δομή του τραπεζικού τομέατης Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τους τραπεζικούς τομείς άλλων χωρών της ευρωζώνης. «Η λύση που δόθηκε για την Κύπρο είναι μοναδική, γιατί τοπρόβλημά της είναι μοναδικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότιείναι πεπεισμένος πως «τα 10 δισ. ευρώ είναι αρκετά για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας».

Εξάλλου, το άτυπο Eurogroup θα εξετάσει το θέμα της επιμήκυνσης της ωρίμανσης τωνδανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, η Τρόικα εξετάζει 5 πιθανά σενάρια και το ένα από αυτά προβλέπει επταετή επιμήκυνση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση επ' αυτού του ζητήματος στο Δουβλίνο.

Ειδικότερα, αναφορικά με την Πορτογαλία, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας των μέτρων λιτότητας για το 2013, η πορτογαλική κυβέρνηση οφείλει σύντομα να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ικανοποιούν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013. Σχετικά με την Ιρλανδία, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι συνεχίζει την «παραδειγματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

Τέλος, το Eurogroup θα εξετάσει το ζήτημα αναθεώρησης της ωρίμανσης τωνδανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα