Αποκλείει δεύτερο δάνειο η Ιρλανδία

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανέλαβε την Δευτέρα πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κλίμα κερδοσκοπίας που καλλιεργείται, ειδικά τις φήμες ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει και δεύτερο πακέτο δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ.Η κυβέρνηση στο Δουβλίνο τόνισε ότι θα προσπαθήσει "να επανέλθει στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του 2012", ύστερα από διετή απουσία. 

Ο υπουργός των Οικονομικών Μάικλ Νούναν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα από 85 δισ. δολάρια ΗΠΑ
σε δάνεια, θέλοντας να ελαχιστοποιήσει το θόρυβο από τη δήλωση περί του αντιθέτου από έναν συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο.

"Δεν υφίσταται για εμάς θέμα εξωτερικού δανεισμού το ερχόμενο έτος", τόνισε ο Νούναν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTE. "Από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουμε λάβει επαρκές ποσό για να προχωρήσει η χώρα μας σε κάθε περίπτωση και αυτό το πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2013. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, δεν ανακύπτει ανάγκη για δεύτερο πακέτο δανεισμού".

Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας θα φθάσει σε κάτι λιγότερο από το 150% του ΑΕΠ. Εκτιμάται σήμερα ότι στη διάρκεια του 2013 θα αναλογεί στο 120% του ιρλανδικού ΑΕΠ.

Αυτόν τον καιρό, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα έχουν πολύ υψηλά σπρεντ. Τα πενταετή ομόλογα έχουν 12% σπρεντ και τα δεκαετή ομόλογα 11%.

"Οι αγορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουν κατά πόσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε" με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σχολίασε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RTE ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν. "Η περαιτέρω συμμόρφωση με το πρόγραμμα είναι ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές", πρόσθεσε.

    

Οι προκλήσεις για την Ιρλανδία

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές λένε ότι το Δουβλίνο βρίσκεται, τώρα, αντιμέτωπο με μία σημαντική πρόκληση. 
Την ώρα που τα σπρεντ των ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώνονται στο επίπεδο 11%-12%, λένε ότι το 2012 θα είναι δυσχερές για την Ιρλανδία να επανέλθει στις αγορές δανεισμού. Εκπροσωπώντας τις απόψεις τους αυτές, ο αναλυτής Παντράικ Γκάρβι του ομίλου ING τόνισε ότι "πρέπει τα σπρεντ να επανέλθουν κάτω από το 10% --κι ακόμα αρκετά περισσότερο--, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των αγορών" για την Ιρλανδία. "Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σαφώς μείζον ζητούμενο". Το Δουβλίνο από τις υφιστάμενες ισορροπίες στα διαθέσιμα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, μπορεί μόνο του να διαθέσει σχεδόν 18 δισ. ευρώ, φέτος, για να ξεπεράσει η εθνική οικονομία τη στενωπό.

Επίσης ότι, απ τα 85 δισ. ευρώ του εξωτερικού δανεισμού, περίπου τα 35 δισ. ευρώ κατέληξαν ή θα καταλήξουν στις ιρλανδικές τράπεζες. Όμως, το Δουβλίνο προσδοκά απ' αυτά τα 35 δισ. ευρώ, μόνον τα 19 δισ. ευρώ να χρειαστούν τελικά.

Το ΔΝΤ συναινεί 16 δισ. ευρώ, εφόσον καθυστερήσει τελικά η πρόσβαση στις αγορές δανεισμού, να ξοδευτούν για μερικούς τομείς του ιρλανδικού δημοσίου.

Όσον αφορά το χρόνιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το Δουβλίνο
Keywords
Τυχαία Θέματα