Αποφασίζουν για τη δόση

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει σήμερα το Euroworkingroup, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία μετά την ψήφιση του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή. Πλέον, αναμένεται τη Δευτέρα, να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στις αρχές Μαρτίου οι επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων για την επόμενη αξιολόγηση. Μιλώντας στον Αθήνα

9.84 και τους Γ.Παπαγεωργίου και Ν.Νώτηο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, εκτίμησε ότι επίσκεψη της τρόικας θα είναι ρουτίνας, καθώς η Ελλάδα έχει μπει εντός τροχιάς.Εν τω μεταξύ, περίπου 3 δισεκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι θα είναι φέτος τα έσοδα, όπως τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξαιτίας των εμπροσθοβαρών μέτρων που έχουν ληφθεί.

Εκτίμησε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι και κατά 9% στο ΦΠΑ. «Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα πρέπει διαρκώς να αξιολογείται, ενώ στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο αναμένει τόνωση των εσόδων καθώς αναμένεται η εξόφληση της 2ης δόσης του ΦΑΠ προηγούμενων ετών, της 4ης για το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ και της 7ης δόσης του φόρου εισοδήματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης 3,2 δις μέσα στον μήνα.

Εν τω μεταξύ, μείωση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας βλέπει η Standard & Poor΄s. Το κούρεμα όπως αναφέρει δε θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ χρονικά τοποθετείται μετά τις γερμανικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ και θα ζητάει αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο ευρωκοινοβούλιο. Ο νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα