Αποφάσισαν την τμηματική καταβολή της δόσης

Την καταβολή τμηματικά της επόμενης δόσης ύψους 6,8 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο προς την Ελλάδα, ενέκρινε απόψε το Eurogroup. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την καταβολή 4 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων. Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε. τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών

από ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και τρόικα, αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί χαιρέτισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Νταισελμπλούμ τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει ως 19 Ιουλίου να καλύψει τα προαπαιτούμενα, την οριστικοποίηση της κινητικότητας και τον κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις του Ιουλίου. Εκτίμησε πως είναι πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις.

Τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα πριν από τρία χρόνια σχετικά με την Ελλάδα ήταν ελλιπή και περικομμένα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιο Ντράγκι, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παίρνοντας έτσι θέση στις πρόσφατες επικρίσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.

“Οι ελληνικές αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την (διεθνή) τρόικα ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, ζητώντας να προσδιορισθούν τα λάθη που διαπράχθηκαν τότε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς έχει μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα