Από την Τρίτη οι απολογίες

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κρατούνται μέχρι την απολογία τους οι 20 συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής. Την Τρίτη θα απολογηθεί ο ηγετικός πυρήνας- Νίκος Μιχαλολιάκος και οι τέσσερις βουλευτές- όπως και άλλα τρία μέλη της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι 12 θα απολογηθούν την Τετάρτη. Ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση, διεύθυνση και
συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ανά περίπτωση, παράνομη οπλοκατοχή. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης θεωρείται πιθανόν να συγκληθεί η ολομέλεια εφετών, ώστε η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή.

Εντάλματα σύλληψης για τον φερόμενο ως υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή Χρήστο Παππά, και τα υπόλοιπα 11 άτομα που καταζητούνται, εξέδωσε τα ξημερώματα ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση. Τα εντάλματα σύλληψης ήταν απαραίτητο να εκδοθούν, γιατί δεν έχουν συλληφθεί με βάση τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Ωστόσο ακόμα και μετά την παρέλευση του 48ώρου, «δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας καθώς το έγκλημα θεωρείται διαρκές» διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος. Παράλληλα επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν προβλέπει ρητά τη διεξαγωγή εκλογών και όλα εξαρτώνται από την ερμηνεία του». Όπως τόνισε όμως, αυτό το ορίζει ρητά, ο εκλογικός νόμος.

Τα μεσάνυχτα συνελήφθησαν κοντά στην Τοπική της Χρυσής Αυγής στην Αρτέμιδα τρία άτομα, ηλικίας 29, 40 και 43 ετών, τα οποία μετέφεραν με αυτοκίνητο κοντάρια, κράνη και γκλοπ.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα προκύπτουν από τις αναλύσεις των κλήσεων, αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, ήταν τουλάχιστον άλλα δύο άτομα μαζί του, που είναι ήδη ανάμεσα στους συλληφθέντες. Αρχικά είχε αναφερθεί πως ο δράστης είχε πάει μόνος του και αργότερα ανέκυψαν στοιχεία για ένα ακόμη, μόνο, άτομο.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, συζήτησαν τις εξελίξεις και απέκλεισαν το ενδεχόμενο εκλογών. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές, σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Για ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής- φαινόμενο που έγινε ήδη ορατό μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο πολιτικός αναλυτής Ευτύχης Βαρδουλάκης από την εταιρία Επικοινωνίας Stratego. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι αν ενισχυθεί το φαινόμενο της απόκρυψης ψήφου, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και με το κόμμα Λε Πεν στη Γαλλία.



Keywords
Τυχαία Θέματα