Απαράδεκτη η λανθασμένη μέτρηση ραδιενέργειας

Είναι "απαράδεκτη" η εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε τη Κυριακή από το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης. "Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας
ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο", τόνισε ο Γιουκίο Εντάνο.  "Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει", πρόσθεσε.

Η Tokyo Electric Power έδωσε εκτάκτως το βράδυ χθες Κυριακή συνέντευξη Τύπου μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσής της ότι "είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό τα επίπεδα της ραδιενέργειας" από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας και παντού ανά τον κόσμο, επιτείνοντας το φόβο για την εξέλιξη στο πυρηνικό εργοστάσιο που υπέστη σοβαρές ζημιές στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο εξήγησε ότι ραδιενεργά στοιχεία είχαν αναμιχθεί κατά τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού που είχε διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα 2. Εν τω μεταξύ σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσεισε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία αλλά και η ωκεανογραφική υπηρεσία των ΗΠΑ, τα παλλιροϊκά κύματα που θα προκληθούν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή ακριβώς, που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, θα είναι της τάξης των 50 εκατοστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα