«Απαράδεκτη» έλλειψη συνεργασίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker προειδοποίησε μιλώντας στο περιοδικό Politico ότι ο κίνδυνος της ελληνικής αδιαλλαξίας ωθεί την Ευρώπη προς την οικονομική καταστροφή και επέπληξε την Αθήνα για «απαράδεκτη» έλλειψη συνεργασίας.

Μια συμφωνία για ένα οικονομικό πακέτο διάσωσης παραμένει μακρινή, είπε ο Juncker, αλλά απέκλεισε μια ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από την Ευρωζώνη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico
ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως η πηγή της αισιοδοξίας τους είναι λιγότερο μια απτή πρόοδος που σημειώνεται από ό,τι η απλή αλήθεια πως η εναλλακτική είναι εκτός φαντασίας.

Μιλώντας από το γραφείο του στο κτίριο Berlaymont, o Juncker «απώθησε» μια ολοένα πιο αποδεκτή άποψη μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης πως μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε μοχλό πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί με τη διαχείριση της οικονομίας, ενώ η κρίση θα κρατούνταν υπό έλεγχο. Ο επικεφαλής της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει πιθανά εφιαλτικά σενάρια αλλά προειδοποίησε πως τυχόν αποτυχία να κρατηθεί η Ελλάδα ‘στην επιφάνεια’ «θα μας οδηγήσει σε συνέπειες η έκταση των οποίων είναι άγνωστη».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη αλλά αποκλείω 100% αυτό το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», είπε ο Juncker. «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών «άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μένει πολύς δρόμος να διανυθεί».

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα μας γνωστοποιήσει εγκαίρως το τι συμβαίνει», είπε. «Χρειαζόμαστε διαφάνεια και δεν την έχουμε πάρει. Κάποια στιγμή είχα χάσει την υπομονή μου. Τώρα την ανέκτησα και δεν θέλω να τη χάσω και πάλι».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα