Νέες συγκεντρώσεις στην Τουρκία

Στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, έχουν μεταφερθεί τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τερματισμό της βίας. Ο ιατρικός σύλλογος της πόλης κάνει λόγο για πάνω από 400 τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκαύματα. Δύο εκ των τραυματιών -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στην Σμύρνη και την Προύσσα, ενώ σε σχετικά ήρεμο κλίμα σε εξέλιξη

βρίσκονται διαδηλώσεις σε άλλες 46 πόλεις της χώρας. Ήρεμο κλίμα επικρατεί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

Για προσπάθεια ισλαμοποίησης της χώρας κατηγορούν -ευθέως πια- οι διαδηλωτές τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας την παραίτησή του.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία της ότι πιθανή αποσταθεροποίηση της Τουρκίας θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή εκφράζει η Ουάσιγκτον, ενώ η αμερικανική διπλωματία που παρακολουθεί στενά την κατάσταση κάλεσε εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα