Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Η Ελλάδα και οι επικείμενες εκλογές εξακολουθούν να κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση στη Ευρώπη, ενώ μόλις έξι ημέρες πριν από τις κάλπες κορυφώνεται το κλίμα πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες της

Ευρώπης που τάσσονται εναντίον μιας ανοιχτής συζήτησης γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε άκρως διαλλακτικός.Μιλώντας στους Financial Times στο Τόκιο ο κ. Σαπέν ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και επισήμανε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη νέα πολιτική ηγεσία για την αναδιάρθρωση του χρέους ή για την παράταση των όρων του προγράμματος.

Οι New York Times σε σημερινή ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, υπογραμμίζουν: «Μετά από τόσα χρόνια, στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση φόρων, ο κ. Τσίπρας προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα”.

Την Πέμπτη αποφασίζει η ΕΚΤ για την εφαρμογή και τους όρους του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη και όλοι αναμένουν το τι θα αποφασιστεί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να συμπεριλάβει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει να τελεί σε πρόγραμμα είτε της ΕΕ, είτε του ΔΝΤ.

Για προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Καλαμάτα ενώ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα σκηνοθέτη της απάτης: «Τώρα μιλούν για κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι η καινούργια απάτη. Γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα δεχθεί κούρεμα αλλά μετά θα πει ότι δεν φταίω εγώ και γι αυτό πρέπει να σας βάλω χέρι στις καταθέσεις», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βολεμένων και του λόμπι της δραχμής». Χαρακτήρισε ανεφάρμοστο το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε οδηγεί τους πολίτες σε νέους φόρους ενώ θέτει εν κινδύνω τις καταθέσεις και το τραπεζικό σύστημα. Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη ζητώντας να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Η αναμέτρηση αφορά το μέλλον του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες είπε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε: «Η νίκη της ΝΔ την Κυριακή δεν αφορά μόνο την δική μας παράταξη αλλά όλους τους Έλληνες που θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ γιατί η απέναντι πλευρά μας οδηγεί στην σύγκρουση με την Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι έγιναν αδικίες αλλά θα αποκατασταθούν και δεν θα γίνουν άλλες.

«Ο κ. Σαμαράς λέει ψέματα όταν αναφέρεται στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όμως λέει ψέματα και κρύβεται και όταν αναφέρεται στις δικές του προθέσεις». «Ψάχνεις με το κιάλι για να βρεις μια αλήθεια στα όσα καθημερινά ισχυρίζεται η ΝΔ. Μιλούν για τις καταθέσεις των πολιτών εκείνοι που τις καταλήστεψαν μέσα από φοροεπιδρομές, κατασχέσεις και μειώσεις σε μισθούς» απαντά η Κουμουνδούρου η οποία διέψευσε το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εφαρμόσει εισφορά επί του συνόλου των τραπεζικών συναλλαγών υπέρ του ασφαλιστικού.

Ο λαός με την ψήφο του θα βάλει τέλος στα πέντε χρόνια της καταστροφής και της υποτέλειας, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βόλο, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΝΑΙ στο Ευρώ και την Ευρώπη αλλά με την κοινωνία όρθια, χωρίς θυσίες και μνημόνια. Ζήτησε αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη. Παράλληλα, επιτέθηκε στο «σύστημα που πεθαίνει», λέγοντας ότι χρησιμοποιεί ως ύστατο όπλο την τρομοκρατία του Grexit και του bankrun και τον ψεύτικο πανικό.

Μιλώντας στα Τρίκαλα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έρθει για να καθίσει στις θέσεις και στις καρέκλες της εξουσίας ως μια απλή εναλλαγή όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά θα έρθει με στόχο να ξαναφέρει τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια στο λαό μας.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας, επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας την τρίτη θέση στα αποτελέσματα της κάλπης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η χώρα δεν βρίσκεται σε κανονική περίοδο και δεν πρέπει να πάει σε δεύτερες εκλογές. Σε ερώτηση, μάλιστα, αν υπάρχει περίπτωση να είναι στη θέση συγκυβερνήτη σε αεροπλάνο με κυβερνήτη τον κ. Τσίπρα και υπό ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια πτήση θα ήταν ασφαλής, απάντησε χαριτολογώντας "μπορεί να είμαστε στον πύργο ελέγχου, μπορεί να είμαστε στην επίγεια εξυπηρέτηση. Πάντως δεν θα αφήσουμε το αεροπλάνο να πάει σε λάθος προορισμό".

Ψήφος στους Ανεξάρτητους Έλληνες σημαίνει εγγύηση για την εθνική ανεξαρτησία, υποστήριξε από τη Θεσσαλονίκη ο Πάνος Καμμένος. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιδιώξουν να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να αποτελέσουν την πατριωτική συνιστώσα, αλλά την πατριωτική δικλείδα στην αυριανή κυβέρνηση», τόνισε.
«Κυβερνητικούς μπαλαντέρ» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα. «O τόπος πρέπει να βγει από την ασφυξία της κρίσης, της λιτότητας και της ανεργίας. Οι πολίτες κρατούν την τύχη του στα χέρια τους», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Για τεχνητή και ζημιογόνα για το λαό πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η πόλωση, έχει στόχο να τον εγκλωβίσει σε μια ανούσια αντιπαράθεση για τα δευτερεύοντα και να χάσει το κύριο, τη συμφωνία τους στα βασικά του «μονόδρομου» που ακολουθούν, δήλωσε.

Το Ποτάμι ζητά την τρίτη διερευνητική εντολή για να εφαρμόσει ένα εφικτό ρεαλιστικό πρόγραμμα, εντός του ευρώ και εντός της Ευρώπης”, επεσήμανε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σ συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τάχθηκε κατά του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υπέρ της μείωσης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, κατά των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο, της σταδιακής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων.

Δημοψήφισμα για το Ελληνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση και εσωτερική διαβούλευση, πρότεινε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. «Όχι, δεν πρότεινα τον κ. Βενιζέλο για πρωθυπουργό» τονίζει στη Realnews.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, new york times, financial times, new york, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, φώτης κουβέλης, γιώργος παπανδρέου, ελλαδα, νεα δημοκρατια, συριζα, αναδιαρθρωση, times, νέα, york, αθηνα, τσιπρας, ΕΚΤ, ΔΝΤ, σαμαρας, καλαματα, κουρεμα, δραχμη, θεσσαλονικη, τρικαλα, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, σημαίνει, καμμενος, δημαρ, ΚΚΕ, ηρακλειο, κρητη, ενφια, δημοψηφισμα 2015, παπανδρεου, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, αποτελεσματα, κουβελης, αυριανη, εθνικη, ηγεσια, ομολογα, προγραμμα, σημερινη, τυχη, ψεματα, times, αεροπλανο, αξιοπρεπεια, βορεια, βρισκεται, γιώργος παπανδρέου, δημοσιο, δικη, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξι, εξυπηρετηση, ευρωπη, ζητα, θεοδωρακης, κυβερνηση, κλιμα, λαθος, λεει ψεματα, λομπι, λογο, νικη, οφελος, πεμπτη, πτηση, συζητηση, συγκεντρωση, σχεδιο, τοκιο, τριτη, χερι, ψευτικο, δημητρης, εφαρμογη, ελληνικα, ετοιμη, financial times, ηγετες, χωρα, κυριακη, new york times, new york, σημαίνει, θεσεις, χερια, york
Τυχαία Θέματα