Ανθρωπιστική βοήθεια στο Μάλι

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν στο Μαλί, όπου η κατάσταση στο βορρά γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, ιδίως για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που από τα μέσα Ιανουαρίου έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR).

«Πολλοί ένοπλοι βρίσκονται σε πόλεις και χωριά της περιοχής. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ή να αρχίσουμε διάλογο μαζί τους»,

είπε ο Μπόρις Μισέλ, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ερυθρού Σταυρού για τη Βορεια και Δυτική Αφρική.

«Ο ανθρωπιστικός, ουδέτερος και αμερόληπτος ρόλος της CICR πρέπει να γίνει αποδεκτός από όλους. Το προσωπικό, οι υποδομές, τα οχήματα και τα αγαθά μας, όσα είναι αναγκαία για να παράσχουμε βοήθεια στα θύματα, πρέπει επίσης να γίνουν σεβαστά», πρόσθεσε.

Η ανασφάλεια και η σύγχυση «έπληξαν πολλές υποδομές ουσιώδεις για τους κατοίκους, ιδίως τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία, καθώς και πολλούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς στο Γκάο και, σε μικρότερο βαθμό, στο Τιμπουκτού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μετά τη λεηλασία των αποθηκών στου στο Γκάο, την 1η Απριλίου, ο Ερυθρός Σταυρός αναγκάστηκε, για λόγους ασφαλείας να μεταφέρει το προσωπικό του από το βόρειο Μαλί στη Νιαμέι του Νίγηρα. "Ωστόσο, διατηρούμε ομάδες στο Γκάο αλλά και στο Τιμπουκτού ενώ παραμένουμε επίσης παρόντες και στο Μπαμακό", είπε ο Μισέλ.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Επιτροπή και ο Ερυθρός Σταυρός του Μαλί είχαν παράσχει βοήθεια σε 40.000 εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις και τρόφιμα, κυρίως σιτηρά, σε 73.000 ανθρώπους που πλήττονται από λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα