Ανθεί η ιππική αντοχή

Η οικονομική κρίση μπορεί να "χτύπησε" πολλά αθλήματα, αλλά η ιππική αντοχή φαίνεται όχι μόνο να βγαίνει αλώβητη από την όλη κατάσταση αλλά και να γνωρίζει ιδιαίτερη "άνθιση", κυρίως στην περιφέρεια.

Το σχετικά χαμηλό κόστος συμμετοχής λειτουργεί ως δέλεαρ για την προσέλευση νέων αθλητών σε σχέση με αρκετά άλλα αθλήματα, αν και χρειάζεται να διαθέτει κάποιος άλογο και να έχει προπονηθεί κατάλληλα για να αντέξει τις δοκιμασίες του αγώνα.

Ο βασικότερος, ωστόσο, λόγος που ολοένα και περισσότεροι στρέφονται προς το άθλημα της ιππικής αντοχής είναι η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ξεφύγει

από τους εντατικούς ρυθμούς των πόλεων και να επιστρέψει στη φύση.

"Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αθλήματα που έχουν διαρροές αθλητών, εμείς στην ιππική αντοχή γνωρίζουμε μεγάλη ανάπτυξη. Καθημερινά έρχονται αθλητές με τα δικά τους άλογα για να πάρουν μέρος σε προπονήσεις και αγώνες. Η ιππική αντοχή μπορεί να γίνει και σε διαδρομές εκτός ιπποδρομίου. Μπορεί να γίνει στην εξοχή και οπουδήποτε υπάρχει φύση. Με αυτό τον τρόπο οι αθλητές μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα", λέει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής ιππικής αντοχής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας Ηρακλής Μπάσδρας.

"Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με το άθλημα. Ακόμη και αν είσαι 60 ετών και ανεξαρτήτου σωματικής κατασκευής. Ο αθλητής αρκεί να διαθέτει ένα άλογο. Η τιμή του αλόγου ξεκινάει από τα 400-500 ευρώ. Επίσης, δεν χρειάζεται να πάει σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος για να προπονηθεί, αλλά να παραμείνει στη περιοχή του κάνοντας προπόνηση. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στο συγκεκριμένο άθλημα", προσθέτει.

Για την ιππική αντοχή, τα άλογα που μπορούν να φέρουν μεγάλες επιδόσεις και διακρίσεις και θεωρούνται ιδανικά για το άθλημα είναι τα αραβικά. "Αυτά είναι τα καλύτερα, αλλά στοιχίζουν ακριβά. Ένα καλό αραβικό άλογο μπορεί να στοιχίζει και 20.000 ευρώ. Υπάρχουν αρκετοί που αναθέτουν την προπόνηση αλόγων σε ειδικούς, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν μόνοι την προπόνησή τους. Το σίγουρο είναι ότι, αν τηρηθούν τα απαραίτητα, τότε όλα τα άλογα μπορούν να κάνουν θαύματα στους αγώνες", εξηγεί ο κ. Μπάσδρας.

Σε ό,τι αφορά την "καθαρότητα" του αθλήματος καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων, ο ίδιος σημειώνει: "Σε κάθε διοργάνωση υπάρχει έλεγχος δειγμάτων αίματος αλόγων έπειτα από κλήρωση. Συχνά-πυκνά ανιχνεύονται ουσίες που απαγορεύονται. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα άλογο να πάρει παυσίπονο λίγο πριν από τον αγώνα για να μην πονάει, όμως αυτό σίγουρα δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει ειδική διατροφή αλόγων που τα βοηθά στις προπονήσεις και η οποία, σίγουρα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα στα περιθώρια ανταγωνισμού".

Ένα από τα πολλά "ραντεβού" για την ιππική αντοχή έχει δοθεί για μεθαύριο, Σάββατο 30 Μαρτίου, στη Νέα Έφεσο Πιερίας, όπου θα διεξαχθεί ο 1ος αγώνας αντοχής, με διοργανωτή τον Ιππικό Όμιλο Πιερίας. Στον συγκεκριμένο αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 52 αθλητές, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

"Ο αγώνας περιλαμβάνει για πρώτη φορά διαδρομή 120 χιλιομέτρων ενόψει του βαλκανικού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο, στο Πήλιο. Ο αγώνας υπολογίζεται να διαρκέσει εννέα ώρες, με τις απαραίτητες στάσεις για να ξεκουραστεί το άλογο, αλλά και για να πέσουν οι σφυγμοί του. Οργανωτικά, έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τις καλύτερες διοργανώσεις. Στην ιππική αντοχή δεν έχουμε ούτε έναν θάνατο αλόγου, γιατί διασφαλίζουμε τη ζωή του και φροντίζουμε να έχει άριστη υγεία", καταλήγει ο κ. Μπάσδρας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
αλογα για ιππικη αντοχη, πως δηλώνω συμμετοχή σε αγώνες ιππικής αντοχής
Τυχαία Θέματα