Ανησυχίες ενόψει Γιούρογκρουπ

Εν μέσω ήπιας επιτήρησης που ζητεί η Αθήνα και επέκτασης του μνημονίου που επιμένουν κάποιοι κύκλοι από τις Βρυξέλλες, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναζητείται η χρυσή τομή για τη συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, και τον οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από την κρίση. Πρώτα σοβαρά δείγματα θα έχει η Αθήνα
αύριο στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και για τούτο άλλωστε συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται και κυρίως να λήξουν το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο επικεφαλής πάντως της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στην Τρόικα του Αθήνα 9.84, άφησε να εννοηθεί ότι αναζητείται σήμερα μια «σουι γκένερις», λύση για την Ελλάδα, που δεν πρόκειται να αποτελέσει κανόνα για την Ευρωζώνη, με την ελπίδα βέβαια ότι θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών.

Θεωρούνται πάντως σημαντικές οι επισκέψεις στην Αθήνα, Μοσκοβισί και Κατάινεν, πριν τη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, για να οριστικοποιηθεί η λύση για τη χώρα μας, και να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Η Αννα Διαμαντοπούλου πάντως, μιλώντας το πρωί στον Αθήνα 9,84 επανέφερε το σενάριο μιας εθνικής διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πάντως ότι η ατμόσφαιρα στην Ευρωζώνη παραμένει βαριά και επηρεάζει τη δική μας διαπραγμάτευση. Εχουμε για παράδειγμα μέτωπο Ντράγκι με τους Ευρωπαίους Τραπεζίτες.

Πάντως, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στη μετωπική σύγκρουση, αν και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα σενάρια που ανακινούνται τελευταία για διάσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όμως θα επισκεφθεί αύριο και ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επίσης θέτει θέμα εθνικής διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Στην Ευρώπη τώρα εκτός από τη σύγκρουση του Μάριο Ντράγκι με τους τραπεζίτες, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης, παραδέχεται με τον πιο επίσημο μάλιστα τρόπο σήμερα, ότι το ΔΝΤ ακολουθούσε λάθος μείγμα πολιτικής στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα