Ανησυχία μετά το ατύχημα

Ανησυχία για την υγεία τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και φόβους για μια ευρύτερη περιβαλλοντική μόλυνση προκαλεί ένα ατύχημα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεγάρων.

Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έναν πυροσβέστη, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας τους από μόλυνση, λόγω έκλυσης εξαιρετικά επικίνδυνων δηλητηριωδών αέριων.

Αγωνία και για έναν αριθμό στρατιωτικών, οι οποίοι υπηρετούν στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων, όπου βρίσκονται μονάδες των Ενόπλων
Δυνάμεων και στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη.

Η έκλυση αερίων, που προκάλεσε επώδυνα συμπτώματα στους κρατικούς λειτουργούς, που ακόμα δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί, έγινε από την καύση μερών ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους, τύπου SAGEM. Το αεροσκάφος αυτό έπεσε λόγω εσφαλμένου χειρισμού και ανεφλέγη δίπλα σε αποθήκες καυσίμων.

Το ατύχημα έγινε στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, που επιβεβαιώνονται και από το ΓΕΣ, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Στρατού Ξηράς μετά την προσγείωση του, δεν απελευθέρωσε το αλεξίπτωτό του και παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους στο ΒΑ άκρο του αεροδρομίου κοντά στις εγκαταστάσεις καυσίμων του χώρου στάθμευσης-φιλοξενίας) της Μονάδας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας, όπου και ανεφλέγησαν τμήματά του.

Αμέσως, τέσσερις πολιτικοί υπάλληλοι της ΥΠΑ προσέτρεξαν στο σημείο του ατυχήματος και το υπηρεσιακό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κι η φωτιά έσβησε, πριν εκραγούν τα καύσιμα. Ωστόσο, οι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα προσωπικής ασφάλειας, δηλαδή δεν φόρεσαν τον ειδικό εξοπλισμό (ειδικές μάσκες και στολές).

Στην συνέχεια έφθασε κλιμάκιο στρατιωτικών του αεροδρομίου και της ΑΣΔΕΝ φορώντας ειδικές μάσκες, που ολοκλήρωσαν το έργο της κατάσβεσης και απομάκρυναν τα φλεγόμενα υλικά. Οι τρεις υπάλληλοι, περιγράφουν τα συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης, που άρχισαν να έχουν, με πονοκέφαλους, πόνους στο στομάχι, γενική κακουχία, κάψιμο στο αναπνευστικό, τσούξιμο στη γλώσσα, επίμονο βήχα, δυσχέρεια στην αναπνοή και άλλα.

Όλα αυτά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, πιθανόν να προέρχονται από τα διάφορα παράγωγα του γερμανίου και την καύση ανθρακονημάτων που έχει η δομή του αεροσκάφους.

Όπως λένε, με καθυστέρηση πληροφορήθηκαν από διάφορες πηγές ότι η θερμική κάμερα FLIR που μετέφερε το αεροσκάφος περιείχε περίπου ένα κιλό από παράγωγα του γερμανίου GeO2 διoξίδιο, υδρίδιο GeH4 και GeCI4 τετραχλωρίδιο τα οποία είναι πολυσυστημικά δηλητήρια που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και τη νεφρική και ηπατική λειτουργία, ενώ η ένωση του γερμανίου με το νερό δημιουργεί γερμανικό Οξύ το οποίο προκαλεί καρδιακά προβλήματα.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ με επικεφαλής Ταξίαρχο, διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και τις πιθανές συνέπειες στην υγεία των υπαλλήλων και των στρατιωτών, αλλά και στο περιβάλλον.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα